България все още не е подала заявление за влизане в

...
България все още не е подала заявление за влизане в
Коментари Харесай

Чакаме за евро, но пред чакалнята

България към момента не е подала заявление за влизане в „ чакалнята “ на Еврозоната. Ние приказваме за това от 15 години, само че нищо не сме подали към този момент. Ако бяхме подали, щяхме да знаем. Това сподели Николай Василев, някогашен министър на стопанската система и изпълнителен шеф на „ Експат Капитал “.

На мен ми се коства, че реалистично ние можем да чакаме да влезем в чакалнята на еврото (във валутно-обменния механизъм ERMII) от 2020 година, сподели икономистът Румен Гълъбинов. Ние имаме опция доникъде на тази година да дадем резултати, свързани с инспекцията на активите на банковия и небанковия финансов бранш. От листата със задания, които трябваше да осъществим, ние сме създали една огромна част, само че има и други неща, които още не сме. Те евентуално ще са предмет и на следваща инспекция от страна на ЕЦБ и еврогрупата. Така че евентуално още шест месеца до една година от средата на тази напред – това ще отнеме време, с цел да се свърши. Какво имам поради – имаме две банки, в които се оказва, че е нужен финансов буфер. В едната повече – към 200 млн. евро, а в другата – към 200 млн. евро. Имаме небанков осигурителен бранш, в който има също дефицит на осигурителен потенциал, обвързван с вреди по „ зелена карта” отвън България, отново в размер на към 20 млн. евро. В същото време имаме някои неща, свързани с прегледа на пенсионните фондове – активите на пенсионно-осигурителните сдружения, както и свързани с капиталовите медиатори прегледи (там в по-малка степен) на техните действия. Така че евентуално във втората половина на тази година ние ще имаме какво още да свършим – по-скоро първоначално или в средата на 2020 година действително можем да чакаме да получим покана за участие в ERMII.

Защо тогава ръководещите не престават да настояват, че това ще се случи през месец юли?

Гълъбинов е уверен, че желанията са положителни. "В този смисъл дано да оставим да работят регулаторите, всички тези, които са ангажирани с методиката на ЕЦБ. Нека да оставим изпълнителната власт също да си свърши работата. Законодателната в това време понапредна с някои текстове. Приеха се промени в Закона за банковата неплатежоспособност и така нататък Пак споделям – не ми се коства, че времето ще е задоволително, с цел да свършим всичко, което сме поели като ангажимент доникъде на тази година. Така че може би доникъде на идната е по-възможно.

Според Василев изпратеното през октомври 2018 година от Министерството на финансите заявление за тясно съдействие в границите на Единния контролен механизъм (ЕНМ) е „ заричане за предстоящ годеж “. Според Василев обаче официално заявление за влизане във Валутно-курсовия обменен механизъм (ERM-2) не е пращано.
„ Моето съмнение е, че не всички институции желаят да влезем в Еврозонта. Едно е да се приказва, едно е в действителност да желаят да влезем “, сподели Василев, без да прецизира кои институции пречат на процеса.
Според него казусът на България пред влизане в Еврозоната, в случай че приказваме за нашите сътрудници в Европа, е политически, а не чисто механически. „ Засега не ни желаят. Трябва да демонстрираме промени на доста равнища, едно от тях е банковата система – неща, които се случват “, счита някогашният министър.
Той разяснява и данните за високата инфлация през март, като междинните цени на дребно тогава се покачиха с 3.6% на годишна база. „ България няма проблем с инфлацията. Тези 3.6% изобщо не са трагични, защото заплатите са се вдигнали с 30% за последните 3-4 години “, сподели Василев.

Според премиера Бойко Борисов влизането в чакалнята ни е в забрадка вързано. "Бюджетите ни са на остатък. Ръстът на контрабандата е под 5%. Безработицата е под 5%. Само тези, които не желаят да работят, не работят. Огромен фискален запас, златен запас. И съм сигурен, че през юли тази година ще влезем в чакалнята на еврозоната ".

Към момента обаче няма оптимизъм за сходно развиване.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР