България вероятно ще поиска отмяна на част от пакета “Мобилност”

...
България вероятно ще поиска отмяна на част от пакета “Мобилност”
Коментари Харесай

България обмисля да заведе дело срещу пакета Мобилност пред Съда на ЕС

България евентуално ще изиска анулация на част от пакета “Мобилност” пред Съда на Европейски Съюз, в случай че не се стигне до компромис по най-спорните въпроси. Това заяви евродепутатът Петър Витанов (Алианс на социалистите и демократите). Той непрекъснат член на транспортната комисия в Европейския парламент.

"Връщането на празния камион (в страната по произход) опонира на главен принцип на ЕС– свободното придвижване на артикули и капитали. По мнение на експерти тази мярка може да бъде оспорена в Съда на Европейски Съюз и би паднала ", споделя Петър Витанов. По този въпрос българските евродепутати и българското държавно управление са единни. "Това е национална позиция”, прецизира Витанов пред EURACTIV България.

Това значи, че България може да стартира договарянията за търсене на компромис със опасност за предаване на съд. "Няма по какъв начин да задължиш някой да отиде някъде другаде. Противоречи на свободния пазар ", споделя Витанов.

Както "Банкеръ " писа, във вторник Европейският парламент даде "зелена светлина " за начало на договарянията с Еврокомисията и Европейския съвет по приемането на новите разпореждания.

Водещите текстове от новите правила за транспортите в Европейския съюз бяха признати още през април. Според новите разпореждания водачите би трябвало да почиват отвън кабината на камиона, да се връщат на всеки четири седмици в страната, където е записана компанията, а размерът на командировъчните да бъде съгласно страната, в която са изпратени.

Българският транспортен отрасъл се опълчи на текстовете. Позицията на родните превозвачи е, че новият правилник е протекционистки за западноевропейските компании за автомобилни транспорти и цели да бъде лимитирана активността на сдруженията от периферията на Европейския съюз като България. Тази позиция бе призната и от държавните институции, в това число държавното управление, парламентарно показаните политически сили и президентството.

Страната ни получи поддръжка и от други страни от района - Полша, Унгария, Литва, Латвия и Румъния. Шестте страни поддържат позицията, че задължението за връщане на празните камиони ще е противозаконна протекционистка мярка, която визира съществено фирмите от техните страни, води до загуба на работни места, по-голяма икономическа емиграция и опонира на правото на Европейски Съюз. Българските представители са едни от най-гласовитите съперници на пакета “Макрон”.

Разговорите сред представителите на Европарламента, Европейската комисия и Европейския съвет следва да стартират след одобряването на еврокомисар по превоза. За позицията е препоръчана румънката Рована Плумб. На национално равнище Румъния поддържа позицията на България по текстовете.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР