България вече не е най-корумпираната държава в ЕСБългария леко подобрява

...
България вече не е най-корумпираната държава в ЕСБългария леко подобрява
Коментари Харесай

Вечерни новини: България вече не е „първенец“ по корупция; БНБ очаква хората да свият потреблението

България към този момент не е най-корумпираната страна в Европейски Съюз
България леко усъвършенства резултата си в класацията на Transparency International за равнището на корупцията в страните по света. Страната към този момент заема 72-ро място от общо 180 страни в Индекса за усещане на корупцията за 2022 година Година по-рано България заемаше нежеланото 78-о място и тогава беше най-корумпираната страна в Европейски Съюз – обстановка, в която се намираше от доста години.
Българска народна банка чака хората да свият потреблението и да натрупат повече депозити
Централната банка на България увеличи минимално упованията си за българската стопанска система за актуалната 2023 година и ги сви за идната. Българската национална банка чака през тази година значително закъснение на инфлацията, само че с него – и закъснение на износа, на кредитирането и като цяло на икономическата интензивност. Изключение от това за тази година вършат само плануваните капиталови действия по Плана за възобновяване и резистентност. Това излиза наяве от новата икономическа прогноза на Българска народна банка.
Депутатите незабавно одобриха в комисия измененията в тол системата
Буквално дни преди разпускането на 48-ото Народно заседание депутатите в Комисията по районно развиване одобриха на второ четене промени в Закона за пътищата. Така корекцията на винетки става допустима, а въпросът с жителите на село Пролеша би трябвало да бъде решен. По концепция на служебния отраслов министър Иван Шишков санкции за неплатени винетки ще се постановат единствено до три пъти в годината. Освен това превозвачите ще могат да предекларират тол данни, макар че Министерството на районното развиване и Агенция „ Пътна инфраструктура “ се оповестиха срещу тази смяна.
Тол ръководството още веднъж е с нов шеф
Тол ръководството още веднъж има нов шеф, демонстрира информация в уеб страницата на Агенция „ Пътна инфраструктура “. Назначеният през август Георги Темелков е освободен и на негово място в този момент застава Станислава Кирилова, като е посочено, че към този момент тя е краткотрайно изпълняваща длъжността. От предоставения отговор обаче не излиза наяве каква е повода за рокадата.
Бизнесът получи достъп до 235 млн. лева за енергийна успеваемост
Бизнесът към този момент има достъп до малко над 235 млн. лева за енергийна успеваемост на постройките си. Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) отвори за кандидатстване програмата, която се финансира със средства от Плана за възобновяване и резистентност. Могат да бъдат актуализирани само здания, употребявани за произвеждане, търговият, предлаган на бизнес услуги и туризъм.
Основната рента в България скача за пети следващ месец
За пети следващ месец Българската национална банка дефинира по-висок главен лихвен % (ОЛП). За февруари той е закрепен на 1.82% или с 0.4 пункта нагоре по отношение на януари. Това е и най-високото му равнище от юли 2009 година
БДЖ се размина (засега) с новите влакове за 1 милиарда лева
Какво ще се случи с „ БДЖ-Пътнически транспорти “ (БДЖ-ПП) след две години, когато пазарът бъде либерализиран и навлязат други частни превозвачи, става все по-неясно. На последното си съвещание преди разпускането на Народното събрание, Комисията по превоз не одобри решение, с което да се подсигурява на държавното сдружение, че ще получи новия преносим състав, финансиран по Плана за възобновяване и резистентност. Без него БДЖ-ПП няма да е задоволително конкурентен състезател и може и да не завоюва държавния контракт за публичен транспорт на пасажери.
ЦГМ разгласи подготвеност да издава по-евтините карти за възпитаници и студенти
„ Центърът за градска подвижност “ е в подготвеност от на следващия ден да стартира да предлага по-евтини месечни карти за възпитаници, студенти и докторанти в София. Цената им ще бъде 15 лева, а децата до 10-годишна възраст ще пътуват гратис с карти. Така Столичният общински съвет ще може да извърши част от наредбите, залегнали и признати с разпореждане на Министерския съвет. Това стана ясно на съвещание на Транспортна комисия към СОС.
Еврозоната изненада с висок напредък, само че пазарите не са във екстаз
Еврозоната изненадващо надмина упованията за икономическото си показване през последното тримесечие на 2022 година и успокои ненапълно страховете за рецесията. Предварителните данни на европейската статистическа работа Евростат демонстрират напредък в края на годината с 0.1% на тримесечна база и с 1.9% на годишна.
За първи път в Европа силата от слънце и вятър надмина газовата
За първи път предходната година вятърните и слънчевите централи са произвели повече електрическа енергия в Европейския съюз, в сравнение с изкопаемия газ. През миналата 2022 година вятърните турбини и слънчевите панели съставляват рекорден дял от производството на електрическа енергия в Европа, демонстрират най-новите данни на енергийния мозъчен концерн Ember.
И А1 подвига цените, само че не за всички клиенти
След като по-рано през януари конкурентите му оповестиха, че ще покачат цените на месечните абонаментни планове от февруари, в този момент и третият мобилен оператор – А1 – осведоми за идна индексация по към този момент подписаните контракти. Очакваните промени ще влязат в действие от 1 март. Мотивът още веднъж е високата инфлация, само че методът на компанията е малко по-различен от на другите две.
Големите риби се пробудиха: Идва ли краят на криптозимата?
Големите вложители още веднъж протягат ръка към крипто водите, откакто биткойн записа един страховит месец и съумя да нарастне с към 7 хиляди $. Инвестиционните артикули за цифрови активи, постоянно желани от институционалните вложители, записаха приток от над 117 млн. $ предходната седмица, най-голямото седмично нарастване от предишния юли, съгласно данни от мениджъра на активи CoinShares, представени от Reuters.
Централните банки купиха колосални количества злато през 2022 година
Централните банки прибавиха колосалните 1136 тона злато на стойност към 70 милиарда $ към запасите си през 2022 година Толкова те не са купували от 1967 година насам, заяви Световният съвет по златото (WGC) във вторник. 
Мъск задейства превръщането на Twitter в суперприложение
Twitter стартира да кандидатства за регулаторни лицензи в Съединени американски щати и да проектира софтуера, нужен за въвеждане на заплащания в платформата за обществените медии. По информация на Financial Times, Естер Крауфорд, бързо издигаща се в Twitter и доближена на Мъск, е почнала да чертае нужната архитектура за улеснение на заплащанията в платформата. Тя работи с дребен екип, са споделили двама души, осведомени с проектите на компанията.
Байдън отрязва изцяло достъпа на Huawei до американски съставни елементи
Белият дом е спряла да утвърждава лицензи за американски компании, които доставят Huawei с основни съставни елементи. По информация на Reuters, основана на осведомени източници, администрацията на Джо Байдън основава нова публична политика за отвод за доставка на продукти до китайския производител на смарт телефони и мрежово съоръжение. И не става въпрос единствено за 5G мрежите, а и за по-ниското равнище – 4G продукти, Wifi 6 и 7, изкуствен интелект и високопроизводителни калкулации и облачни детайли.
Brain-Computer интерфейсите навлизат в живота ни през 2023 година?
Днес множеството от нас може и да са привикнали с потреблението на компютърната мишка, само че в случай че се замислим малко, ще открием, че това откритие напълно не е най-бързият метод за комуникиране с компютрите. Използването на клавишни комбинации може и да форсира процеса, само че не прави нещата доста по-добри. С навлизането на смарт телефоните в живота ни навлезе и тъчскрийн интерфейсът, който добави улеснение и експедитивност. За редица действия обаче докосването с пръсти на екрана си остава мъчно – изключително за по-възрастните хора.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинПоследниНай-четениНакратко 56 Вечерни вести: България към този момент не е „ отличник “ по корупция; Българска народна банка чака хората да свият потреблението Финанси 176 Основната рента в България скача за пети следващ месец Пазари 80 Централните банки купиха колосални количества злато през 2022 година Градоустройство 168 ЦГМ разгласи подготвеност да издава по-евтините карти за възпитаници и студенти Хай-тек 220 Brain-Computer интерфейсите навлизат в живота ни през 2023 година? Компании 96 Мъск задейства превръщането на Twitter в суперприложение Телекомуникации 3026 И А1 подвига цените, само че не за всички клиенти Европари 220 Бизнесът получи достъп до 235 млн. лева за енергийна успеваемост Бюджет и финанси 220 Еврозоната изненада с висок напредък, само че пазарите не са във екстаз Компании 716 БДЖ се размина (засега) с новите влакове за 1 милиарда лева Накратко 12323 Новини от седмицата: Кой е новият шлагер на имотния пазар?; Българска компания прави възторг в Европа Компании 9248 Новият дом на NOVA Broadcasting Group Digital 6082 Всемогъщият Гугъл се изправя против най-голямото си тестване Индустрии 4334 Здрави животни за крепко човечество Бюджет и финанси 3947 Германия даде знак, че навлиза в криза Енергетика 3218 „ Росатом “ нападна българския министър на енергетиката Телекомуникации 3026 И А1 подвига цените, само че не за всички клиенти Бюджет и финанси 2828 Държавата се готви за въвеждане на цени и в лв., и в евро от август Политика 2468 България към този момент не е най-корумпираната страна в Европейски Съюз Бюджет и финанси 2084 Възстановяването от Коронавирус пренареди регионалните стопански системи в България Всички новини18:41 Финанси 56 Основната рента в България скача за пети следващ месецОще от НакраткоВиж всичкиВечерни вести: Германия навлиза в рецесия; България не събра плануваните доходи от ДДСНовини от седмицата: Кой е новият шлагер на имотния пазар?; Българска компания прави възторг в ЕвропаВечерни вести: „ Булгаргаз “ предлага по-евтин газ за февруари; ChatGPT ликвидира професииВечерни вести: Наказателни процедури против България; Еврозоната май се отсрочва Следвай ни в обществените мрежи
RSS Получи последните вести на пощаЗапиши меИкономикаБюджет и финансиЕвропариИнфраструктураЕнергетикаТранспортЗемеделие
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР