България вече е в топ 50 в световната класация по

...
България вече е в топ 50 в световната класация по
Коментари Харесай

България е в топ 50 по военна мощ

България към този момент е в топ 50 в международната ранглиста по военна мощност на профилирания уебсайт Global Firepower. Страната ни се изкачи с 11 позиции по отношение на 2018 година и към този момент заема 49-о място.

На първите 10 места в класацията са Съединени американски щати, Русия, Китай, Индия, Франция, Япония, Южна Корея, Англия, Турция и Германия. Пред България са Колумбия, Етиопия и Узбекистан, а след нас са Сирия, Дания, Азербайджан и Ирак. На армията ни е отредено 15-ото от общо 27 места в листата със страните-членки на НАТО.

Българската войска разполага с общо 56 военни въздухоплавателни средства, от които 13 изтребителя, както и със 192 ракетни установки, 3900 бронирани сухопътни машини и 29 кораба. За съпоставяне Съединени американски щати имат 13 398 въздушни машини, 2 362 от които изтребители. Освен това американците имат на въоръжение рекордните 24 самолетоносача, 68 подводници и още толкоз разрушители, които кръстосват Океана, а числеността на войската им доближава близо 1,3 млн. души.

Съгласно проекта за постигане на 2% от Брутният вътрешен продукт парите за нашата войска не престават да набъбват с високи темпове, като за тази година бяха заделени близо 1,9 милиарда лева В класацията е взета поради и подписаната договорка за покупката на осем нови изтребители F-16 от Съединени американски щати.

На последното 137-о място в класацията на Global Firepower е кралство Бутан, което разполага с два военни хеликоптера и 10 бронирани машини.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР