България Въоръжените сили няма да участват в полицейски операции С

...
България Въоръжените сили няма да участват в полицейски операции С
Коментари Харесай

Въоръжените сили няма да участват в полицейски операции

България Въоръжените сили няма да вземат участие в полицейски интервенции С промени в закона се гласоподава да няма спомагателни полицейски пълномощия за армията  Виолета Русенова 16 май 2019, 13:41  Въоръжените сили няма да вземат участие в полицейски интервенции Източник: БГНЕС
епутатите гласоподаваха окончателните промени в Закона за защитата и въоръжените сили, само че отдръпнаха предлагането за възлагане на спомагателни полицейски пълномощия на армията.

Първоначалните текстове предвиждаха опцията армията да може да оказва помощ на държавните органи в противодействието на закани с изключително висока степен на социална заплаха за популацията, само че бяха оттеглени по време на второ четене на законопроекта.

„ Текстът не беше добре дефиниран. Нямаше нужната уточненост и създаваше двусмислие “, изясни ген. Константин Попов, ръководител на парламентарната Комисия по защита. Така депутатите взеха решение въоръжените сили да не вземат участие в такива интервенции, които би трябвало да са отговорност на Министерство на вътрешните работи и по-специално на жандармерията.

Остават обаче отговорностите на въоръжените сили по антитерористичния закон, защитата на границата и оказването на помощ на популацията при бедствия и повреди.

„ Друг е въпросът, в случай че се внесе сериозна конкретика - да, можем да го премислим. Когато не е ясна концепцията, няма смисъл да се одобряват такива текстове “, изясни още ген. Попов, който акцентира, че концепцията за това не е неприятна, само че на този стадий просто не е добре дефинирана.

С измененията в закона се основава и опция за погашение на левовата равноценност на полагащата се безвъзмездна храна и ободряващи питиета по време на занятия, учения, тренировки и лагери на военнослужещите при справедлива неспособност за обезпечаването им. Грубо пресметнато това са към 10-12 лева дневно.

Друга значима смяна е основаването на Съвместно командване на специфичните интервенции. „ Тук отдаваме смисъла на това, което вършат нашите специфични сили. Така е в другите страни от НАТО, по-вярно е и е доста по-добро. Смятам, че това е едно положително решение “, добави още ген. Попов. Предвижда се още българските жители, взели участие в задачи и интервенции на въоръжените сили на България отвън територията на страната, да могат да употребяват обществените кухни към Министерството на защитата и да бъдат подпомагани с парични средства.

От своя страна Началникът на защитата ген. Андрей Боцев оцени измененията като позитивни и акцентира, че настина текстовете за възлагане на полицейски пълномощия са били „ двусмислени “ и за това са оттеглени.

Instagram
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Виолета Русенова Източник:
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР