България в продължение на години е давана за пример в

...
България в продължение на години е давана за пример в
Коментари Харесай

Евродепутат: България с години бе пример в Европа заради дефицита и ниския държавен дълг

„ България в продължение на години е давана за образец в Европа поради метода, по който е овладяла недостига си след финансовата рецесия през 2008 година и поради ниския си държавен дълг. В Испания даже са давани за образец единствено три страни с доста положителни стопански индикатори – Естония, Люксембург и България “.

Това съобщи пред БТВ  Ева-Мария Попчева, родена в България испанска евродепутатка, зам.-председателят на Комисията по стопански и парични въпроси към Европейския парламент.

Отношението обаче се трансформирало сега, в който България съобщи, че няма да е подготвена за еврозоната на 1 януари 2024 година

„ Тук се гледа на този спор с известно недоумение. Колегите ни споделят по какъв начин е допустимо последните държавни управления да не създадат осведомителна акция, да не изясняват причините срещу влизането в еврозоната, които се появяват в медийното пространство в България и за какво не се приказва за тези причини “, разяснява Попчева.

По думите ѝ тези причини доста елементарно биха могли да се обяснят на хората, а точно това, че е са правилни. „ Един мотив, който слушам непрестанно, е инфлацията – че щяла да се увеличи в България с влизането на еврото. Когато ние сега имаме 14% инфлация и е инфлация по-висока от тази в еврозоната, което е 9,2% почти. В Испания, да вземем за пример, имаме от 20 години еврото. В началото споделят, че се подвигнаха цените. Цените се подвигнаха не поради влизането на еврото. Цените се подвигнаха, когато стандартът на Испания като страна стартира да се подвига. Защо се подвигна стандартът? Защото внезапно стартира да има доста повече търговия сред Испания и другите страни членки “, изясни евродепутатът.

Тя съпостави проблемите на Испания и на България като страни по външните граници на Европа.

„ Мисля, че испанското председателство ще бъде доста положително за нас, тъй като и двете страни са на външни граници на Шенген. Испания постоянно се е застъпвала за влизането на България в Шенген. Мисля, че Испания ще го направи, само че за това също ще е нужна непоклатимост в България и ще е нужно също държавното управление в България да приказва с испанското държавно управление. Разбира се, ние вършим всичко допустимо от Европейския парламент. Знаете, че Екологичен потенциал постоянно и подкрепял влизането на България в Шенген. И стратегически това, за което говорихме – Испания и България имат нещо общо – че са две страни на външната граница на Шенген. Мисля, че имаме по-голяма възможност да влезем в Шенген с испанското председателство “, напомни Ева-Мария Попчева.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР