България в момента е в пика на епидемията от Ковид,

...
България в момента е в пика на епидемията от Ковид,
Коментари Харесай

Математическа прогноза за Ковид: Достигнали сме пика, плато до февруари |

България сега е в пика на епидемията от Ковид, като в дните до края на ноември се чакат най-голям брой случаи на инфектирани на дневна база. След това техният брой ще стартира леко да спада, само че ще остане висок - в така наречен плато - до края на януари. След това случаите последователно ще намалеят.

Това предвижда за развиване на пандемията, изготвян от американския Институт за здравни измервания и оценки (IHME). Проектът е финансиран от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс и следи развиването по страни.

Моделът регистрира евентуалния брой инфективани с вируса - включително неоткритите и необявени случаи. Според данните все още случаите са близо 18 000 на ден, а в платото до края на януари ще са към 16 000 на ден. През февруари ще спаднат до към 11 000 дневно, а през март - до 7000.

Ако ограниченията се запазят като до момента, смъртните случаи до март ще набъбнат до 12 000, сочи прогнозата. Важно е да се означи, че при наложително носене на маски тази цифра спада до 7500. Учените регистрират, че по-благоприятната прогноза е при 95% приложимост на маски, до момента в който в този момент към 50% от популацията носи такива. Ако маските се носят прецизно от всички, още през декември броят на новоинфектираните може да спадне съвсем на половина - до към 9000 случая на ден. Отново се имат поради всички носители на вируса, освен диагностицираните.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР