България трябва да се откаже от разбирането, че 100% от

...
България трябва да се откаже от разбирането, че 100% от
Коментари Харесай

Грешно е да се мисли, че цялата истина е на българска страна


" България би трябвало да се откаже от разбирането, че 100% от историческата истина е на българска страна. А македонците би трябвало да се вгледат сериозно в македонския исторически роман. " Разговор с историка Стефан Дечев.

Борисов и Заев в Скопие през 2019 година

Дъждовни води: Г-н Дечев, министър председателят Бойко Борисов в понеделник е разговарял по телефона с сътрудника си от Република Северна Македония Зоран Заев. Според Борисов, двамата са постигнали единодушие, че „ решенията, които и двете страни би трябвало да вземем в духа на Договора за добросъседство и другарство, не трябва да бъдат отлагани както в името на нашата обща история, по този начин и в името на нашето общо европейско бъдеще ". Означава ли това, съгласно Вас, че преди изборите в България може да се излезе от досегашната рецесия?

: Това значи, че и двамата министър председатели си дават сметка за едно: би трябвало да се търсят решения. Ситуацията - такава, каквато беше основана в края на 2020 година и изключително след българското решение за несъгласие - не може да продължава дълго. Не може да се продължава напред въз основата на българската Рамкова позиция и Декларацията на Народното събрание или на Обяснителния меморандум, изпратен до страните-членки на Европейски Съюз през есента на 2020. Но не може да се продължи напред и с позицията на Скопие, съгласно която Северна Македония не договаря за език и еднаквост. Не бива и работата на Смесената комисия да върви с темповете, с които върви сега и които явно провокират цялото неодобрение от българска страна.

Дъждовни води: Тоест, до 4 април не трябва да чакаме нищо значително, съгласно Вас. Ако по този начин и стане: какви са опциите да има прогрес след изборите, според от парламентарната констелация и новото държавно управление в София?

Стефан Дечев: Аз не мога да предвиждам резултатите от изборите. Смятам, че не може да стане до изборите най-много поради предварителните настройки и поради метода, по който участва тематиката в предизборната акция. Тя не е доста блестящо показана, което не ме изненадва. В Република Северна Македония тази тематика постоянно е била по-важна. В края на 2020 година там това беше втората по значимост тематика след ковид, до момента в който в България това постоянно е било една от многото други тематики.

Стефан Дечев

Нека се вгледаме деликатно в изказването на премиера Борисов. Там доста ясно е казано, че двете страни би трябвало да се върнат на терена на контракта от август 2017 и на залегналото там разбиране за обща история - и това да бъде предвид на европейското бъдеще. Което, съгласно мен, значи, че разблокирането на обстановката е допустимо единствено в случай че българската страна се върне към контракта и се отдръпне от Рамковата позиция и Декларацията на Народното събрание, а от македонска страна се реализира завръщане на нейните членове към работата на Комисията по метода, по който тя работеше до февруари 2019. Тогава бяха признати удовлетворителни и за двете страни формулировки във връзка с общите исторически персони, които двете страни публично означават: цар Самуил, Кирил и Методий, Климент Охридски, Наум Охридски и така нататък
Редакцията предлага
Дъждовни води: Казахте, че тематиката за връзките със Северна Македония не е блестящо показана в предизборната акция. Но какви въпреки всичко са настройките на главните политически партии в България към еврочленството на Северна Македония и към разногласието сред двете страни? Какво може да се чака от новия състезател - партията на Слави Трифонов „ ИТН "?

Стефан Дечев: „ ИТН " на Слави Трифонов като политическа партия в действителност продължава една наклонност от последните десетилетия, която е съдействала за обработване в българското общество на всеобщи, известни показа за Македония. Това беше, така да се каже, едно „ разформироване " на българския разказ - подобен, какъвто е бил основан след края на 1960-те години. В рамките на една известна, комерсиална просвета, на едно известно, комерсиално шоу в немалка степен се сътвориха показа, които оформят разбирането за Македония на най-малко две генерации българи, израснали след измененията от 1989. В този смисъл не считам, че това би дало опция за маневриране на бъдещото държавно управление, което би трябвало да вземе някакво решение, с цел да разблокира договарянията сред София и Скопие.

Дъждовни води: Вие неведнъж сте взимали отношение по този въпрос като един от най-изявените наблюдаващи по тематиката, само че дано в настоящата обстановка отново да Ви попитаме: Разумно ли е България да продължи да стопира евроинтеграцията на Северна Македония?

Стефан Дечев: Не е рационално. Разбира се, и двете страни би трябвало да погледнат доста съществено на този въпрос. Да, в действителност съм го казвал доста пъти, само че ще повторя и в този момент: Много е значимо България да се откаже от разбирането, че 100% от историческата истина е на българска страна и че македонците надали не би трябвало да препишат българския исторически роман. А Скопие, македонските политици и държавници, както и македонската историография би трябвало да се простят с убеждението, че може да преминат през целия преговорен развой без едно сериозно вглеждане в македонския исторически роман. Ако няма такова позициониране, както на София, по този начин и на Скопие, мисля, че няма да има и разблокиране на договарянията. Като едно начало може би е належащо от страна на София една по-категорична декларация за нещо, което неведнъж към този момент е казвано: че България признава сегашните действителности, а точно -. А от страна на Скопие би трябвало да има връщане към работата на Историческата комисия, към методологията и метода на работа, които господстваха в тази комисия до февруари 2019. При един сходен метод мисля, че за към две години историческите проблеми могат да бъдат решени в главните си елементи.

Стефан Дечев приключва история в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Специализира в Амстердамския университет и в Централноевропейския университет в Будапеща. Автор е на голям брой проучвания в областта на актуалната българска история и историография. Преподава в Югозападния университет в Благоевград и в Софийския университет.

*****

Вижте и това изявление със Зоран Заев на македонски език, в което той приказва за връзките с България:
Зоран Заев: Голема е горчината што нашите пријатели ни ставија блокада
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР