България трябва да се гордее с постигнатото в областта на

...
България трябва да се гордее с постигнатото в областта на
Коментари Харесай

Посланикът на САЩ към вицепремиера Алексиев: Трябва да се гордеете с постигнатото в енергетиката

„ България би трябвало да се гордее с постигнатото в региона на енергетиката, тъй като доста бързо успяхте да осигурите различни доставки на енергийни източници “. 

Това каза посланикът на Съединените американски щати Кенет Мертен на среща със заместител министър-председателя по икономическите политики Христо Алексиев. 

Те разискаха стратегическото състояние на България за развиването на транспортните, енергийните и цифровите връзки. 

Алексиев срещна дипломат Мертен с напъните на служебното държавно управление за реализиране на диверсификация и енергийна самостоятелност на България.

„ Българската страна предприе поредност от ограничения за различни доставки на природен газ. След стартирането на интерконекторната връзка с Гърция, българските консуматори и бизнес могат да употребяват азербайджански природен газ на добра цена. Изключително значим за България е и договорът, който подписахме със прилежаща Турция за обезпечаване на достъп до техните LNG терминали “, акцентира Христо Алексиев.

Двамата разискаха и плановете за районно съдействие на България с Гърция и Сърбия в региона на енергетиката.

Посланик Мертен приветства подписването на меморандум за съдействие за създаване на петролопровод Александруполис – Бургас при започване на тази година., означи дипломат Мертен.

По отношението на транспортната съгласуваност по направлението Север-Юг, двамата акцентираха смисъла на ново мостово оборудване на река Дунав сред България и Румъния. Посланик Мертен означи, че един нов мост би могъл да е значим и от позиция на съдействието в границите на НАТО, както и предвид на бъдещия развой за подкрепяне на възобновяване на Украйна.

Другата предпочитана цел за България е развиването на направлението Изток-Запад, акцентира вицепремиерът Алексиев. В този подтекст той показа преимуществата на мултимодалния кулоар Seа2Sea, свързващ българските речни и черноморски пристанища с пристанищата в Северна Гърция.

Христо Алексиев подчертава върху опцията за естествено продължение на Средния кулоар, свързващ страните от Централна Азия с Европа по транскаспийския маршрут. Развитието на Коридор 8 също беше във фокуса на диалога. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР