България трябва да провежда догонваща политика. По отношение на пенсионната

...
България трябва да провежда догонваща политика. По отношение на пенсионната
Коментари Харесай

Гоним европейците по доходи, гоним ги и по пенсии

„ България би трябвало да организира догонваща политика. По отношение на пенсионната система нещата в България са открити по метод, който зависи от осигурителния принос. Когато стигнем приходите на другите европейци, тогава можем да чакаме техните пенсии “, съобщи в изявление за БНР доктор Хасан Адемов, ръководител на обществената комисия в Народното събрание и народен представител от Движение за права и свободи.

Според него или би трябвало да се усилят налозите, или би трябвало да се вземат заеми, различен метод за попълване на нужния запас за пенсионното обезпечаване не е фиктивен. А другояче от през днешния ден у нас пенсиите се усилват с 5,7%.

Адемов разясни, че устойчивостта на пенсионната система зависи от регулярни доходи в приходната част, с цел да може да се разчита и на разноските, които чакат всички български пенсионери и тези, които работят сега.

„ Въпросът е дали обществената система в лицето на публичното обезпечаване може да реши всички проблеми на хората в неравностойно състояние, хората с невисок размер на пенсиите. Дали пенсионната система е тази, която е призвана да взема решение всички тези проблеми. В страната има и друга система, която се назовава обществено подкрепяне. Пенсионната система е математически модел, основан на доходи и разноски “, сподели още Адемов.

„ Проблемът е в това, че във формулата за пресмятане на размера на пенсията има един доста значим индикатор, който се назовава „ междинен застрахователен приход “ за страната през последните 12 месеца. Всяка година всеки месец този междинен застрахователен приход пораства и отсам идва разликата в размера на пенсиите на тези, които се пенсионират в този момент, и тези, които са се пенсионирали преди 10 години. За да може да бъде преодоляна тази разлика, съществува инструментът „ преизчисляване “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР