България трябва да приеме обратно шест хиляди души, търсещи международна

...
България трябва да приеме обратно шест хиляди души, търсещи международна
Коментари Харесай

Коментар | Вътре или вън от Шенген

България би трябвало да одобри назад шест хиляди души, търсещи интернационална протекция, които се намират в Австрия. Ако сте запомнили нещо от дебата към Шенген, евентуално е това. Обикновено когато някой желае да възпали обществото по някаква причина, е задоволително да каже, че " ще ни залеят " с непознати хора. Първо едно конкретизиране: това, че шест хиляди души са пресекли България, били са регистрирани тук и по-късно са стигнали Австрия, не значи, че всички те ще бъдат върнати тук, камо ли, че можем да ги приемем, а още по-малко задържим.

Подадените молби за протекция за 2023 година в България са над 22 хиляди, като голямата част от тях са от три страни - Афганистан, Сирия, Мароко. На 5500 от тях е даден статут. За съпоставяне, общият брой украинци с предоставена краткотрайна протекция за последните две години е над 170 хиляди Най-вероятно и от първата, и от втората численост голямата част от дълго време не са тук.

Но дано си поговорим малко за миграцията и политиката ни към нея с цифри.

В България има 7 места за настаняване на бежанци, лица, търсещи протекция, и такива без документи и с неуточнен статут, с общо 3500 места. Те са приблизително цялостни 80%, а някои са цялостни над 100%. Една пета от хората в тях тях са деца.
Реклама
Последната тактика за миграция, в която се говореше за " интеграция ", беше призната през 2015 година През 2021 година България одобри нова, от която думата " интеграция " изпадна от заглавието. Българските общини имат право да подават заявки за интеграция до Агенцията за бежанците, в които да желаят хора, както и пари от държавния бюджет, с които да им оказват помощ да се интегрират. През 2021 и 2022 година няма постъпило нито едно такова - 0.

Има 330 издадени служебни бележки от ДАБ за право на труд (т.е. чужденци, които работят). Над 78% от българския бизнес споделя, че има сериозен проблем с дефицита на работна ръка.

Това не е счупена система. Това е раздрънкан преднамерено механизъм. И Шенген няма общо с него.
Свързани публикации България към този момент влезе единствено в Шен-, някой различен път и в -ген 5 януари 2024, 08:02 Петте условия на Австрия за " въздушен Шенген ", които България и Румъния одобриха 2 януари 2024, 13:46
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР