България търси да купи изтребители втора ръка не от фирми,

...
България търси да купи изтребители втора ръка не от фирми,
Коментари Харесай

Откъде ще купуваме изтребители? Говори Радев

България търси да купи изтребители втора употреба не от компании, а от министерствата на съответните страни . Това сподели президентът Румен Радев от Чехия. Българският държавен глава представлява страната ни на първата Среща на Върха във формат „ Европейска политическа общественост “.

„ Още март заявих на срещата на върха на НАТО, че България има потребност от междинна платформа изтребители, с цел да не се прекъсват дежурствата по еърполисинг и защита на въздушното пространство. България не може да си разреши да се откаже от защита на личното си небе. Това ще е най-малко до 2030 година, не за година или две. И това ще е, в случай че идващият парламент благоволи да каже „ да " за идващите 8 самолета. Изпратени са писма, извършени са срещи, има начални информации за платформи от Съединени американски щати, Франция, Швеция, Нидерландия, Израел и се търси най-хубавото решение. Колко самолета ще вземем, зависи от техническите параметри, финансирането и опциите на съответните страни за доставка ", сподели президентът. 
-->
Справянето с енергийната рецесия изисква нови подходи. От преодоляването й зависи оцеляването и развиването на европейската стопанска система, която е застрашена от деиндустриализация и загуба на конкурентноспособност, разяснява още Радев.

„ Днес би трябвало да отдадем дължимото на президента Еманюел Макрон. Форумът се организира по негова самодейност.   Има голям брой предизвикателства  - превъзмогване на енергийната и икономическата рецесия, оправянето с миграционния напън, смекчаването на риска от водената от Русия война в Украйна. Всичко това изисква обединени старания, освен от всички страни членки на Европейски Съюз,  но и от всички страни от остарелия континент и от разширеното европейско пространство. Това значи разговор, съгласуваност, търсене на общи механизми и решения ”, добави той.

Стана ясно и, че Радев се е срещнал с Ердоган през днешния ден. По думите му е много важно страните сътрудници на Европейски Съюз, откъдето се купува газ, да бъдат привлечени към форума. Става въпрос за Норвегия, Азербайджан и Турция.

„ Единственият сигурен газ, с дълготраен контракт, е от Азербайджан, който минава през Турция. Важна е ролята на Турция за гарантиране на слотове за техните танкери за полутечен газ. България доста закъсня с обезпечаването на тези слотове, това трябваше да стане още пролетта, само че има късмет “, изясни президентът.

„ Изключително значима е засилващата се роля на България, която се трансформира в основател на новаторски решения. Това беше демонстрирано на откриването на интерконектора с Гърция ”, сподели още президентът на България.   

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР