България тъне в лукс по отношение на ваксините, но младите

...
България тъне в лукс по отношение на ваксините, но младите
Коментари Харесай

Лекар: Имаме шведска маса от ваксини, а ние се колебаем

България тъне в разкош във връзка с имунизациите, само че младите се двоумят дали да се ваксинират. Ние доста обичаме да гледаме непознатите страни, само че единствено когато ни отърва. В Германия и Италия хората чакат по два-три месеца, с цел да бъдат имунизирани. Те не питат тъкмо с какво. В България имаме шведска маса от ваксини. Имаме богат избор и никой не чака с дни или месеци, с цел да се ваксинира, нито пък заплаща за това. Нека погледнем в бъдещето. Мислите ли, че постоянно тези ваксини ще бъдат безвъзмездни? Това показа в изявление за " Фокус " ръководителят на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари доцент Любомир Киров.

Той изясни, че концепцията на новия график за имунизация е възрастните да са предпочитани.

Важно е и младите да го създадат, тъй като никой не е застрахован. Има съмнение, изключително измежду младежите, има отвращение да се имунизират. Те също са значими, тъй като се движат доста, имат доста повече контакти, а когато младите са предпазени, те пазят и по-възрастните. И двете групи би трябвало да бъдат предпазени, разяснява той.

,,Всеки, който има предпочитание, може да се имунизира, а хората, които би трябвало да си слагат втора ваксина, могат да го създадат, без да се преценяват с графика. Задължение на всеки общопрактикуващ доктор е да слага ваксини, в случай че това не се случва, не е проблем хората да се имунизират при различен доктор или в пунктовете'', добави доцент Киров.

,,COVID-19 е едно от хилядите болести, които също не би трябвало да бъдат пренебрегвани'', сподели още Киров и предложи да се грижим за себе си и да посещаваме в точния момент лекарите, вместо да чакаме и да се опасяваме от пандемията.

Според него темпът на имунизация не е неприятен, само че може да бъде повишен.

Това зависи от желанието на хората, тъй като досега системата е направила това, което е належащо. Колективният имунитет се придобива по два метода: посредством заразяване или посредством ваксина. Хората, които са преболедували, без да схванат и са придобили имунитет, са доста, сподели още Киров и обърна внимание, че имунитетът не е безконечен.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР