България строи най-евтините магистрали в Европа, каза министърът на регионалното

...
България строи най-евтините магистрали в Европа, каза министърът на регионалното
Коментари Харесай

Строим най-евтините магистрали в Европа, но не за сметка на качеството

България строи най-евтините автомагистрали в Европа, сподели министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков по време на чуване в Народното събрание. Нанков обаче посочи, че макар ниските цени, качеството на аутобаните ни е положително. 
 
Цените на автомагистралите у нас са относително по-ниски от останалите в Европа, изясни министърът на районното развиване Николай Нанков. Той означи, че междинната цена на километър автомагистрала у нас от 2000 година насам е 3,1 милиона евро, в Сърбия - 5,5 милиона евро, в Румъния - 6,3 милиона евро, а в Гърция малко над 10 милиона евро. Според Нанков обаче ниската цена у нас не е за сметка на качеството. Регионалният министър обърна внимание и на гаранционни периоди на издигнатите автомагистрали.
 
" В момента променяме наредбата за гаранционните периоди, ще я подложим на публично разискване, както е редно, с цел да увеличим периода на гаранциите освен за автомагистралите, само че и за всички пътища. Гаранционните периоди на автомагистралите понастоящем са пет години, а за оборудванията - мостове, тунели, виадукти, е 10 години. Гаранционният период за настоящ ремонт е една година. Безумни, ниски гаранционни срокове в наредбата. Поех ангажимент и работим да увеличим гаранционните периоди ", сподели министърът.
 
От БСП обаче мощно разкритикуваха политиката на кабинета по отношение на пътищата, строителството на автомагистрали и поправки на пътната инфраструктура.

От опозицията подсетиха, че предходната година са поискали анкетна комисия в Народно събрание по " въпроса за автомагистралите и корупционните публични поръчки ". Таско Ерменков подсети, че напролет на предходната година прокуратурата влезе в АПИ, дружно с ОЛАФ и ДАНС. " Поискахме тази комисия, с цел да забележим кой носи политическата отговорност. Вие тогава се уплашихте, скрихте се, само че проблемите лъснаха още повече. Днес пак слушаме за автомагистралите, които към този момент не са и скоростни пътища,имайки поради рестриктивните мерки за придвижване по тях ", сподели Ерменков.
 
По думите му чуването на министъра било  " еманация на съвършено готова и изпълнена спешна пиар акция, уви, без наличие ".  
 
" Днес вместо да ни анимирате с шарени трасета, трябваше с елементарни думи да ни кажете от кое място ще вземете 600 млн. лева за лот 3.2 на Автомагистрала " Струма ". Трябваше да ни покажете какъв брой дупки има по новопостроените пътища, тъй като се краде от строителството им. И най-малко едно нещо стана ясно: колкото и да е раздута администрацията в България, тя не стига, с цел да има до всяка дупка служител, както ни даде обещание министър председателят ", сподели Ерменков.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов отбрани Нанков от рецензиите на социалистите. " Смятам, че с политиката, която вършат държавните управления на Борисов, направихме всичко допустимо да се върнем към опциите, които дава Европейски Съюз през годините, в които ние сме член ", сподели Цветанов: " Аз съм впечатлен от политическата воля, която имаше кабинетът Борисов още в първия мандат и тази поредност, която има във всички кабинети до в този момент. Защото знаем, че Автомагистрала Тракия беше финализирана от София до Бургас с европейски средства ", сподели Цветанов. Той бе безапелационен, че всички районни министри в кабинети на Борисов са полагали старания да не загуби страната ни нито един евроцент за инфраструктура.
 
Министър Нанков означи още, че е напълно реалистично в края на 2024 година да имаме напълно приключена автомагистрала „ Хемус “.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР