България стана член на Съвета по правата на човека в

...
България стана член на Съвета по правата на човека в
Коментари Харесай

Избраха България за член на Съвета по правата на човека в ООН

България стана член на Съвета по правата на индивида в Организация на обединените нации след гласоподаване от Общото заседание.

Страната ни и Албания се състезаваха с Русия за двете свободни места, избрани за районната група на Източна Европа. Москва получи единствено 83 гласа на гласуването и не съумя да си върне позицията, от която беше изхвърлена след нахлуването в Украйна на 24 февруари 2022 година

 След като бюлетините бяха пуснати и преброени, президентът на Асамблеята Денис Франсис разгласи, че България, Албания, Бразилия, Бурунди, Китай, Кот д`Ивоар, Куба, Доминиканската република, Франция, Гана, Индонезия, Япония, Кувейт, Малави и Нидерландия са определени за три години, считано от 1 януари 2024 година Китай, Кот д`Ивоар, Куба, Франция и Малави бяха избрани отново за втория си мандат.

Съветът по правата на индивида, главният орган за правата на Организация на обединените нации, е претрупан с отговорността да поддържа и развива главните свободи в международен мащаб. Създадена е през 2006 година

и се състои от 47 държави-членки, определени посредством скрито гласоподаване от болшинството от членовете на Общото заседание.

За да се обезпечи заслужено географско систематизиране, неговите места се разпределят сред районни групи от страни, както следва, от Африка - 13, Азиатско-тихоокеански район - 13, източноевропейски - 6, Латинска Америка и Карибите - 8; западноевропейски и други - 7. 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР