България спешно търси да купи изтребители F-16 и подводници втора

...
България спешно търси да купи изтребители F-16 и подводници втора
Коментари Харесай

България спешно търси да купи втора ръка изтребители F-16 и подводници

България незабавно търси да купи изтребители F-16 и подводници втора употреба, с цел да усили защитата си. Преговори за самолетите ще се водят с Нидерландия, която сега минава на по-модерните изтребители F-35, описа в петък началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, цитира " 24 часа ".

Търсенето на втора употреба F-16 било определено като на-удачния вид за бърза замяна на МиГ-29, защото и новите 8 изтребители от Съединени американски щати ще дойдат през 2025 година, са такива и тече подготовка на водачи и техници за този вид самолети, изясни адмиралът пред Би Ти Ви.

Ще се търсят разновидности за ремонт и подръжка на МиГ-29 в Полша, защото това е единствената съюзническа страна, която прави такива поправки. Досега България ремонтираше миговете си в производителя им - съветската РСК “МиГ”. При третото държавно управление на Бойко Борисов за това бяха платени на руснаците 100 млн. лева

Министърът на защитата Драгомир Заков пък към този момент е назначил група, която да договаря с Италия за покупката на една или две подводници втора употреба, изясни още адмирал Ефтимов.

В момента България не разполага с подводен флот, откакто през 2011 година бе снета от въоръжение последната ни подводница “Слава”. Лодките, които България търси, ще са дизелови и от клас “Ромео” като “Слава”, защото тези подводници се считат за най-подходящи за Черно море. Те ще се употребяват основно за събиране на разследваща информация, която да служи на НАТО.

Войната в Украйна сподели, че устойчивостта на експанзия на една нация се дефинира най-много от бойните дейности по суша, акцентира началникът на защитата. Той даде обещание бързо задвижване на плана за закупуване на нови бронирани бойни машини за пехотата.

120 английски бойци от Кралския ирландски полк се включиха в многонационалната батальонна група към НАТО в България. В нея към този момент вземат участие механизирана рота от България и още една американска, въоръжена с бронирани машини “Страйкър”. Очаква се и присъединението на към 800 бойци от Италия, които ще са основата на бойната група. Амбицията първоначално беше батальонната група да е с водеща страна България, само че бе решено групата да е по-голяма и водеща да е някоя страна с по-силна войска.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР