България спечели дело в Страсбург по жалба за разрушаване на

...
България спечели дело в Страсбург по жалба за разрушаване на
Коментари Харесай

Европейският съд не видя дискриминация при събаряне на незаконните къщи в Гърмен

България завоюва дело в Страсбург по тъжба за разрушение на противозаконни къщи на фамилии от ромски генезис в Гърмен , оповестиха от Министерски съвет, базирайки се на правосъдно решение от Европейския съд за правата на индивида.

Решението е оповестено на 25 октомври 2018 г . С него Европейски съд по правата на човека отхвърли недоволствата на жалбоподателите по делото " Айдаров и други против България " (жалба № 33586/15).

 124 заповеди има за срутване на противозаконни градежи в Гърмен
124 заповеди има за срутване на противозаконни градежи в Гърмен

Шест фамилии са отказали настаняване в обществени жилища, не могат да ги задължат

Няма дискриминация при събарянето на противозаконната сграда на семейство Айдарови в Гърмен . Лъжливо е изказванието, че управляващите са посочили нечовешко отношение при осъществяването на заповедта на ДНСК за срутване на постройките, тъй като те неведнъж са отлагали осъществяването, признавайки сериозните последици, до които би довело, гласи решението на Европейски съд по правата на човека.

Ищците на делото в Европейски съд по правата на човека са две фамилии от ромски генезис - Айдарови и Илиеви. Те живеят в кв. " Кремиковци ", община Гърмен. Постройките на този квартал са върху общинска и земеделска земя. През 2011 година от Дирекция народен строителен надзор (ДНСК) откриват, че постройките, населявани от жалбоподавателите, са противозаконни. Още тогава ДНСК издава заповеди за премахването им, само че те не са изпълнени. Само някои постройки са съборени четири години по-късно.

Господин Айдаров апелира заповедта на ДНСК, само че жалбата му е отхвърлена от Благоевградския административен съд. Съдът се стимулира, че жилището е издигнато на общинска земя, без нужните строителни бумаги и не може да бъде узаконено . Земята е земеделска и за нея в никакъв случай не е издаван обстоен градоустройствен проект, каквото е законовото условие за градеж. Това първоинстанционното правосъдно решение не е обжалвано . Другият жалбоподател не подава тъжба до съда.

 Гърменци на митинг против легализиране на нерегламентирани постройки
Гърменци на митинг против легализиране на нерегламентирани постройки

Устройственият проект ще наложи нова регулация върху остаряла благосъстоятелност

Две години откакто е издадена заповед за срутване - през 2013 година самата ДНСК стопира осъществяването на заповедите за разрушение на постройките до момента в който хората не бъдат настанени в други жилища.

След още две години - през 2015 година, ДНСК насочва покана до двете фамилии - Айдарови и Илиеви непринудено да отстранен постройките си и дефинира период. Решението на ДНСК е отговор на писмото на регионалния шеф на Благоевград, предизвикано от конфликти сред ромското население на квартал " Кремиковци " и жителите на Гърмен. След приключване на периода за осъществяване ДНСК ангажира компания за срутване на постройките сред 13 и 24 юли 2015 година

Събарянето е оспорено пред административния съд, който отхвърля жалбите. Мотивът на жалбоподателите е, че това са единствените им жилища и разрушаването им ще засегне правото им на ценене на персоналния живот и жилище. На 7 септември 2015 година жилището на семейство Айдарови е разрушено. Разрушаването на жилището на семейство Илиеви е отлагано неколкократно и към момента не е изпълнено .

 В Гърмен не престават противозаконните градежи
В Гърмен не престават противозаконните градежи

Кметът желае да трансформира устройствения проект на квартал " Кремиковци " в Гърмен

В заведената тъжба пред Европейския съд Айдарови и Илиеви настояват, че разрушаването на домовете им е непропорционална интервенция в правото им на персонален живот, декларират, че са дискриминирани и че решението за разрушение на къщите им опонира на възбраната за нечовешко и унизително отношение .

Европейският съд отхвърля всички недоволства като неприемливи. Това става след в детайли разглеждане на възраженията по допустимост на страната. Европейските магистрати преглеждат сходни случаи в страната и откриват, че противозаконни постройки, като тези в квартал " Кремиковци ", не подлежат на легализиране. Според непрекъснатата процедура на Върховен административен съд такива постройки подлежат на унищожаване, без значение дали хората имат или нямат друго жилище.

На базата на изследване на правосъдната процедура в България европейските магистрати одобряват, че жалбоподателите е трябвало да се оплачат и пред Европейски съд по правата на човека още през 2011 година Това е другата причина да отхвърлят жалбата на двете фамилии от ромски генезис - те са просрочили периода за подаване на тъжба пред Европейски съд по правата на човека .

 Стотина гърменци означиха с митинг годишнината от безредиците
Стотина гърменци означиха с митинг годишнината от безредиците

При засилено полицейско наличие

За изказванието на жалбоподателите, че дейностите на управляващите са били дискриминационни , Европейски съд по правата на човека приема тезата на страната, че жалбоподателите са разполагали с дейно средство за отбрана . Жалбоподателите са имали опция да подадат тъжба или иск по реда на Закона за отбрана от дискриминация, само че не са го създали .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР