България спазва стриктно европейските правила за справяне с африканската чума.

...
България спазва стриктно европейските правила за справяне с африканската чума.
Коментари Харесай

Министър Танева за чумата: Ще поговорим с хората да си умъртвят животните

България съблюдава прецизно европейските правила за справяне с африканската чума. Това съобщи министърът на земеделието Десислава Танева в ефира на предаването „ Събуди се ” по Нова телевизия. По думите на Танева хората с персонални стопанства би трябвало да си умъртвят свинете, с цел да се спре разпространяването на болестта.
„ Има пътна карта за справяне със болестта. Ние единствено би трябвало да използван разпоредбите по този начин, както науката в Европа и по света ги е разкрила. Въпросът е да създадем по този начин, че да ограничим вредите от това. Истината е, че би трябвало да сме безкомпромисни по отношение на заболяването. Ние ще вземем ограничения във връзка с определянето на санитарни зони и всички рискови фактори там би трябвало да бъдат отстранени ", сподели министърът.
По думите на Десислава Танева свинете в персоналните стопанства са един от главните опасности за разпространяване за болестта. " По отношение на персоналното стопанство без ограничения за биосигурност истината е една – това са малцина прасета на фона на потреблението на свинско месо в България. При персоналното стопанство обаче става въпрос за малцина прасета, само че за доста на брой хора. Фактът, който би трябвало да приемем е, че тези персонални стопанства с по едно-две до три прасета, са нормално част от традицията, само че нямат ограничения за биосигурност и са един от главните опасности за разпространяване за болестта. Хората в засегнатите райони би трябвало да схванат, че в тази обстановка не могат да гледат прасета за към година ”, добави Танева.
Тя беше безапелационна, че са взети всички нужни ограничения. " Към днешна дата нямаме и не чакаме да излязат позитивни проби за африканска чума у нас. Юли и август са пикът на това заболяване ", сподели Танева.
„ България е 12-тата страна в Европейски Съюз, в която навлезе чумата. Ние обаче сме страната с минимум огнища и минимум потърпевши стопанства ”, уточни Танева и добави, че предстоят още по-рестриктивни ограничения против разпространението на болестта. „ Ще поговорим с хората да си умъртвят животните. Чехия се оправи с казуса поради това, че на територията на цялата страна, с изключение на дивите прасета, е унищожила персоналните стопанства незабавно, с цел да не доближи болестта свинекомплексите ”, добави още Десислава Танева.
Земеделският министър съобщи, че местата за загробване са определени от специалисти и са изключени всички опасности за почвата и водата. „ Всяка площадка за загробване на умъртвени по човечен метод животни се прави от Комисия по разпоредба, настояща със координиране на всички служби, чиято роля е опазването на околната среда – Регионална инспекция за опазване на околната среда и „ Басейнова дирекция ”. Няма нито едно място, на което отвън тази координация да бъдат загробени умъртвени животни. Това е и най-безопасният метод за справяне с заболяването ”, съобщи още Танева.

Пораженията от африканската чума неизбежно ще доведат до повишаване на цената на свинското месо. Прогнозата е на Асоциацията на индустриалните свиневъди.
„ Поскъпването се чака освен поради положението с африканската чума в България, а и поради това по целия свят. В Китай, която е най-голямата страна производител на свинско месо в света, вредата е голяма. Цяла югоизточна Азия е пламнала от заболяването. По целия свят епидемията върлува и нанася вреди. Цените ще порастват, до момента в който съумеят да се балансира търсенето и предлагането ”, изясни Цветан Илиев.
Прогноза за повишаването обаче не може да се направи, а обстановката евентуално ще наложи и по-голям импорт на свинско месо у нас. Вече е регистрирано понижение на потреблението.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР