България смята да подкрепи идеята за смяната на нидерландския пазарен

...
България смята да подкрепи идеята за смяната на нидерландския пазарен
Коментари Харесай

Христов: България подкрепя идеята за смяна на TTF като основен ценови индекс

България счита да поддържа концепцията за промяната на нидерландския пазарен борсов показател като главен за газовите цени в Европа. Това съобщи по-рано през днешния ден служебният енергиен министър Росен Христов по време на конференция " Енергиен преход - вложения, технологии и мрежи ", проведен от Института за енергиен мениджмънт. 

Подобно изявление направи преди два дни председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, която е един от главните поддръжници на таван на цената на съветския газ. Според нея, TTF, както е наричана в резюме нидерландската борса, към този момент не може да е бенчмарков показател, тъй като събира данните за вноса и търговията на тръбен газ, а сега Европа употребява повече полутечен природен газ, доставян с кораби. Все още не е ясно дали Европейски Съюз ще готви собствен нов показател или по някакъв метод ще се обвърже с американския " Хенри хъб ". 

Що се отнася до позицията на страната ни за таван на цената на газа, то Христов повтори остаряла своя теза - ние сме " за ", само че в случай че таванът важи за всички производители, освен за Русия. Причината - Европа получавала сега доста ниски съветски доставки и това нямало да промени нищо, щяло да бъде просто една глоба.

Христов е уверен, че ограниченията трябвало да са всеобхватни, с цел да има пазарен резултат. Очаква се  тази концепция да бъде дискутирана още на следващия ден по време на срещата на европейските водачи. Вече е ясно, че огромни европейски играчи като Германия и Дания са срещу. 

" Когато страната, институциите се намесват на пазара, би трябвало доста ясно да са направени изчисленията, с цел да сме сигурни, че няма да изкривим пазара и да реализираме противоположен резултат в кратковременен и дълготраен проект ", изясни през днешния ден Христов. 
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР