България слиза с четири места в класацията Индекс на демокрацията

...
България слиза с четири места в класацията Индекс на демокрацията
Коментари Харесай

Класация: Демокрацията в Русия се е сринала през 2022 г., на кое място е България

България слиза с четири места в класацията " Индекс на демокрацията 2022 " , която е част от изследване, оповестено от английската група " Икономист ". Страната ни се подрежда на 57-мо място от общо 167 страни , съгласно изследването, оповестено.

Изследването разпознава пет категории критерии за установяване на класирането: избирателен развой и плурализъм, действие на държавното управление, присъединяване в политическия живот, политическа просвета и цивилен свободи. България е с обща оценка от 6,53 - общ брой от оценките във всяка една от петте категории.

Русия е страната в света, в която демокрацията се е сринала най-вече през 2022 година и по този индикатор тя " изпреварва " Буркина Фасо и Хаити, означи Франс прес. След нашествието в Украйна, почнала на 24 февруари, показателят на демокрацията в Русия отбелязва най-големия си спад, като страната слезе с 22 места в международната ранглиста на това изследване на Отдела за проучвания и разбори на групата " Икономист " - " Икономист интелиджънс юнит " (EIU), което слага Русия на 146-то място.

Войната в Украйна „ разкри раздялите сред развитите демокрации, които поддържат Украйна, и редица разрастващи се страни, които избраха да не вземат страна “, се акцентира в изследването.

Сред „ властническите режими “, други страни като Хаити, „ която наподобява е в положение на вътрешен разпад “ (135-то място, спад с 16 места) и Буркина Фасо (127-мо място, спад с 16 места), където „ ислямистки протест лиши от страната контрола върху част от територията “, също означиха внезапен спад на показателя си през 2022 година
В същото време Тайланд е страната, записала най-голямо покачване на показателя през миналата година, изкачвайки се със 17 места до 55-то място в класацията.

През 2022 година въздействието на пандемията от ковид отслабна и персоналните свободи на жителите започнаха да се възстановяват. Това се дължи на облекчаването на изключителните ограничения и рестриктивните мерки на свободата на придвижване, което докара до усъвършенствания в категорията на оценките за гражданските свободи. Почти всички страни членки от Европейски Съюз регистрират усъвършенствания на оценките си като се изключи България и Хърватия , показва изследването.

Страните от Европейски Съюз, които записват най-силни усъвършенствания през 2022 година, са Полша (+0,24), Чехия (+0,23) и Словения (+0,21). Отмяната на рестриктивните мерки има позитивен резултат и върху категориите действие на държавното управление и политическа просвета. Според данни от " Световно проучване на полезностите ", " Евробарометър " и " Балканбарометър " се следи усъвършенстване в равнищата на доверие в държавното управление, както и във усещанията за степента, в която хората имат свободен избор и надзор върху живота си.

Индексът на Румъния съвсем не се усъвършенства (+0,02), до момента в който този на България понижава (-0,11) за трета поредна година . Оценката на гражданските свободи и в двете страни се усъвършенства, само че и в двете страни се регистрира спад в оценката за присъединяване на жителите в политическия живот. Избирателната интензивност в България понижава от няколко години. На предварителните избори през 2022 година - четвъртите избори в границите на две години - изборната интензивност спадна под 40%. Със задълбочаването и удължаването на политическата рецесия в България умората от политиката набъбна , а гласоподавателите се отчуждиха още повече от политическите процеси.

В Румъния ангажираността на жителите с политиката също е намаляла, само че съгласно " Евробарометър " доверието в политическите партии се е повишило. Коалиционното държавно управление, което пристигна на власт през ноември 2021 година, е управлявало релативно устойчиво през цялата 2022 година.

На районно равнище, Западна Европа е единственият район, който изрично усъвършенства резултата си през 2022 година

Държавите от Северна Америка, Азия, Австралия, Източна Европа и Субсахарска Африка са в застой, а тези в Латинска Америка, Близкия изток и Северна Африка претърпяха спад, се показва в изследването.

В международен мащаб, показателят на демокрацията за 2022 година е минал от 5.28 през 2021 година на 5.29 през 2022 година Това е стабилизация след спад от 0.09 пункта през предходната година.

Но както и през 2021 година, по-малко от половината население в света е живяло в условия на народна власт през 2022 година и единствено 8 % в „ приключена народна власт “, излиза наяве от класацията, отпред на която е Норвегия, а на дъното – Афганистан.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР