България следва да има ясна и конкретна стратегия за развитие

...
България следва да има ясна и конкретна стратегия за развитие
Коментари Харесай

Бизнесът настоява за ясна стратегия за енергетиката

България следва да има ясна и съответна тактика за развиване на енергетиката си, основаваща се на най-хубавия интерес за семействата и производството.

Това упорстват от една водещите работодателски организации - Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), които в четвъртък показаха своята прогноза за развиване на бранша в границите на полемика, озаглавена " Дългосрочна визия за развиването на българската енергетика ". На нея участва и новият ръководител на КЕВР Станислав Тодоров, както и редица енергийни специалисти.

Неизбежна гибел за изкопаемите горива - това чака енергийният ни бранш в обозримо бъдеще, считат от работодателската асоциация.

Два са главните разновидността за развиване, и двата обусловени от екоизискванията на Европейски Съюз за въглеродна индиферентност към 2050 година - ВЕИ и парогазови мощности или ВЕИ плюс атомни такива. В региона на " зелената сила " обаче следва да има съответна политика за ценообразуване, упорстват от АИКБ. " Всяка година плащаме по 170 милиона лв. повече за ВЕИ-та поради сбърканите способи на осъществяване на една другояче вярна политика ", сподели ръководителят на АИКБ Васил Велев.

При първия сюжет - парогазови мощности и възобновима сила, ще са нужни 11,7 милиарда евро вложения, от които 7,9 милиарда такива от частния бранш, с цел да бъдат покрити условията на системата, а цената на тока към 2025 година, предвиждат от АИКБ, ще е към 74 евро за мегаватчас. При втория - атомни централи и ВЕИ, цената ще е съвсем аналогична - 75 евро на мегаватчас, само че вложенията следва да са по-сериозни - 17 милиарда общо, от които 11,5 милиарда, които да дойдат от частния бранш.

" Не чакаме спонсорство от страна на страната, в противен случай - има задоволително интерес от вложители с опит и известност ", сподели Румен Радев от АИКБ.

" Не си вършим ПР упражнение, задачата е да предизвикваме публичен спор, с който да търсим най-хубавите решения. Искаме да сложим на масата всички разновидности, които да не са подвластни от разнообразни ползи ", изрази упоритост Васил Велев.

Безспорно е това, че би трябвало да се развиват възобновимите мощности, безапелационен бе шефът на Енергийния систематичен оператор Ангелин Цачев, който се включи в полемиката онлайн. Трябва, добави той, и да се сложи акцент на нуклеарната енергетика, тъй като тя ще бъде основа за развиване точно на по този начин значимите нови технологии - като водородната да вземем за пример. Системите за предпазване на сила също, добави той, са от базисно значение.

КЕВР ще бъде мотор на смяната в енергетиката, даде обещание от своя страна новият ръководител на регулатора Станислав Тодоров. " Има доста провокации, първото от които е, че до 5 - най-много 10 години, би трябвало да преминем към нисковъглеродна стопанска система. Другото такова е, че би трябвало да се разделим с комфорта, който ни дават големите генериращи мощности, които имаме сега. Производството на сила към този момент е доста по-разпръснато, без значение, демократично ", сподели той.

И даде обещание - бизнесът ще има цялостната поддръжка от страна на КЕВР в този преход. За задачата в границите на 2 месеца новият началник на комисията дружно с подопечните си специалисти ще изготви и направи обществено притежание визия за развиване на бранша. " Няма да я постановяваме, а ще я покажем, с цел да стартираме да мислим накъде ще развива пазарът ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР