България следи със загриженост в Близкия Изток и ескалацията на

...
България следи със загриженост в Близкия Изток и ескалацията на
Коментари Харесай

Радев: Войната в Близкия Изток има пряко отражение върху световния мир

България следи със угриженост в Близкия Изток и ескалацията на риска от прерастване на военния спор сред Израел и " Хамас " в районен . Това съобщи президентът Румен Радев по време на среща през днешния ден с посланиците на арабските страни у нас, оповестяват от президентството.

Държавният глава акцентира, че военните дейности в Близкия Изток имат директно отражение върху интернационалния мир и въздействат върху стабилността в прилежащите райони . По думите му България е подготвена да поддържа всяко предложение за прекратяване на военните дейности, деескалация на спора и търсене на решение за възобновяване на мира.

Президентът изрази и угриженост от сериозната филантропична обстановка в Ивицата Газа, която съгласно него изисква незабавни дейности за гарантиране на отбраната на цивилното население и обезпечаване на доставки на храни и лекарства.

Радев още веднъж означи потребността от взаимни дейности на интернационалната общественост за обновяване на мирния преговорен развой сред двете страни и реализиране на обективен и резистентен мир сред Израел и Палестина на основата на взаимното битие на две страни в сходство с резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Той посочи, че след началото на спора Израел-Хамас в международен мащаб са се нараснали деянията на ислямофобия и антисемитизъм.

Посланиците на арабските страни в България приканиха по време на срещата за съответни дейности от страна на интернационалната общественост за неотложно преустановяване на огъня в Газа и обезпечаване на свободен достъп на филантропичната помощ за цивилното население, защото 1 500 000 души са изправени пред филантропична злополука. Те дефинираха непропорционалния боен отговор на Израел като геноцид против палестинския народ.

Дипломатите показаха позиция за недопускане на всеобщо наложително разселване на палестински бежанци в прилежащите страни, което би довело до тяхната дестабилизация. Дипломатическите представители подчертаха, че от началото на военните дейности 39 000 палестинци са починали, от които 14 600 деца и към 9000 дами, а 70% от постройките в Ивицата Газа са разрушени, в това число учебни заведения, лечебни заведения, религиозни храмове, центровете на Организация на обединените нации, което неимоверно затруднява възобновяване на изискванията на живот.

Според тях са нужни действителни задължения от страна на интернационалната общественост за основаване на институционалното създаване на самостоятелна Палестинска страна, която да живее в мир с Израел, в сходство с решенията на Организация на обединените нации на правилото на двете страни за трайното решение на рецесията в Близкия Изток.
 Делегацията на Хамас напусна договарянията в Кайро без договорка
Делегацията на Хамас напусна договарянията в Кайро без договорка

Израел не приема разселените палестинци да могат да се завърнат по домовете си
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР