България ще спести по 2,4 млн. лв. на самолет, ако

...
България ще спести по 2,4 млн. лв. на самолет, ако
Коментари Харесай

Договор с Полша щял да ни спести милиони за ремонта на МиГ-29

България ще спести по 2,4 млн. лева на аероплан, в случай че 9-те изтребители МиГ-29, които имат потребност от корекция, бъдат ремонтирани в Полша. Това заяви във Варна министърът на защитата Николай Ненчев. Договорът, който имаме с съветската страна, изтича през септември. Цената, препоръчана от Полша, е с 1,2 млн. лева по-ниска на мотор от съветската. В края на този или при започване на идващия месец ще бъдат финализирани диалозите с полската страна, уточни той. Вероятно ще вземем чартърен два или четири отремонтирани мотора от нея, които ще бъдат употребявани в границите на година или две. Дотогава би трябвало да се разпореди ремонтът на останалите машини, от които имаме потребност, изясни Ненчев.

„ До средата на идната година имаме опция сами, с налични средства да охраняваме въздушното си пространство. При състояние, че ще придобием два или четири мотора от Полша, този въпрос не стои на дневен ред. Българските жители би трябвало да бъдат спокойни, че освен няма да приземим нашата авиация, само че ще я създадем по-силна, в случай че завършваме контракта с Полша, в което не се колебая “, увери министърът.

Той допусна, че в границите на идната година ще имаме задоволителен брой самолети сами да охраняваме въздушното си пространство за най-малко четири–пет години напред. Това не изключва опцията да се обърнем към други сътрудници от Алианса, посочи Ненчев.

Тази година бюджетът на Министерството на защитата е орязан, само че Полша е предложила разсрочено заплащане.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР