България ще се върне към доставките на газ от Русия,

...
България ще се върне към доставките на газ от Русия,
Коментари Харесай

Васил Велев в руски медии: Българите станаха най-големите глупаци в Европа с отказа си от доставките на руски газ.

България ще се върне към доставките на газ от Русия, другояче " апетит и мраз "

България е изправена пред апетит и мраз през зимата

Това сподели Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) пред bTV в коментар на отворено писмо до държавното управление от 27 юли.

По неговите думи, с " неразбираеми обещания " " на нас ни дадоха обещание четири пъти по-евтин газ, само че той стана два пъти по-скъп, и най-лошото е, че няма газ за бизнеса ".

Освен това даже тези обещани танкери (които бяха седем, а след това се оказаха три) въпреки всичко да дойдат, този газ няма да може да стигне до България, тъй като няма нито разтоварни терминали, нито маршрут за газа някак да влезе в страната, сподели още Велев.

" И даже този газ да стигне до България, това няма да реши казуса, тъй като обезпечава по-малко от половината от недостига, а това е 73% от потреблението. Това значи, че за последното тримесечие ще имаме газ единствено за " Топлофикация София ", “, сподели Велев.

По неговите думи, бизнесът ще бъде заставен да редуцира 250 000 служащи поради неналичието на синьо гориво, а цените на газа на спот пазара ще доведат до утрояване на сметките за парно.

" Ние сме най-големите простаци в Европа. Ние сме повече украинци от тези украинци, които употребяват и транзитират съветски газ. Ние сме повече европейци от французите, германците, австрийците и италианците, които употребяват съветски газ по дълготрайните си контракти.

Отказваме съветския газ, който е най-малко с 1/3 по-евтин и търсим полутечен газ, който не можем да вкарваме в газопреносната мрежа на страната. За търпението си към безобразията на властта ще платим тази зима с апетит и мраз “, разяснява ръководителят на АИКБ.

За България няма опция на съветския газ

Велев означи, че бизнесът упорства за неотложно и незабавно възобновяване на доставките от " Газпромекспорт " по настоящия контракт.

„ Ако не го създадем, ще платим и над 1 милиард евро неустойки по клаузата „ вземи или заплати “ на сегашния контракт “, сподели Велев.

Според него съветският газ е по-евтин от алтернативата, която България търси " отвън Азербайджан ", а " нашето газохранилище е най-празното в Европа, макар че размерът му е най-малък по отношение на потреблението ".

В България държавното управление на Кирил Петков, което отхвърли да заплаща газ на Газпром през рублеви сметки, подаде оставка преди месец. На 26 април Газпром спря доставките на газ за България. Поради обстоятелството, че Германия не може да достави " Северен поток 1 " с работещи турбини, а и останалите тръбопроводи работят на половин мощ по разнообразни аргументи, България остана без нищо, сама пред разрушеното корито.

През цялото това време " Булгаргаз " купува газ от медиатори, след което го препродава с 20% надценка, написа Investor.bg. А неотдавна, на фона на енергийната рецесия, компанията подаде заявление до Комисията за контролиране на енергетиката и водните запаси за нарастване на цената на газа в страната през август с към 60%.

В същото време Москва неведнъж е заявявала, че е подготвена да възобнови доставките, в случай че българската страна се съгласи на новите условия на заплащане.

Временното държавно управление на България дава обещание " умни решения " на хората

Временният кабинет на министрите, назначен оня ден, реши да възобнови договарянията с Газпром.

Това съобщи ръководителят на борда на шефовете на " Булгаргаз " Иван Топчийски в ефира на Нова телевизия. Преговорите следва да се възобновят.

" Не знаем по какъв начин ще се развие кореспонденцията, само че въпреки всичко има опция за обновяване на доставките. Този случай към момента не е изцяло завършен. Говорим за контракт, който сме подписали преди края на годината ", сподели той.

Булгаргаз, търсейки опция на Газпром, поръча седем танкера за транспорт на полутечен газ от Съединени американски щати. Те би трябвало да бъдат доставени до пролетта на 2023 година Получаването на тези размери обаче е при изискване, че компанията сама би трябвало да обезпечи място за разтоварване и да уреди по-нататъшното напредване на газа.

Българските медии се „ опасяват “, че краткотрайното държавно управление може „ да се обърне и да възвърне доставките на съветски газ, като одобри изискванията на Газпром за заплащане в рубли “. Чуват се обособени апели „ да не даваме на Путин обичаното му оръжие “.

Временният кабинет на България ще бъде управляван от Гълъб Донев. Той още в първото си послание, даде обещание да взема " умни решения, отчитащи ползите на всеки жител на България ". Те би трябвало да са ориентирани към възстановяване на живота на хората, а не да бъдат " политическо обръщение ", сподели министър председателят.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР