България ще се присъедини към проекта за съвместно възлагане на

...
България ще се присъедини към проекта за съвместно възлагане на
Коментари Харесай

Военният министър: България ще произвежда боеприпаси за Украйна

„ България ще се причисли към плана за взаимно възлагане на поръчки за муниции след довеждане докрай на процеса на национално координиране, приемане на решение на Министерски съвет и сключване на съответното планово съглашение. С този акт на присъединение Министерски съвет ще сътвори опция българската отбранителна промишленост да развие нови мощности с потребление на финансиране от Европейски Съюз “. Това съобщи по време на чуване в Народното събрание министърът на защитата Тодор Тагарев по отношение на декларираното от него включване на България в Инициативата на Европейския съюз за обезпечаване на 1 млн. муниции и снаряди за Украйна, финансирана от Европейската самодейност за мир и декларираната подготвеност от страна на България да приготвя бойни медици и бойни санитари в помощ на Украйна.

„ Новата секторна политика на Европейски Съюз за взаимните публични поръчки в защитата, цели в дълготраен проект задълбочаване на отбранителното съдействие и по-нататъшната интеграция в региона на защитата, на равнище Европейски Съюз, както и превъзмогване на съществуващата структурна раздробеност на Европейската отбранителна промишленост. Създават се благоприятни условия за създаване и подсилване на отбранителните качества на въоръжените сили на България посредством поръчки за доставки на муниции, които отбранителната промишленост сега не създава “, посочи той.

„ От началото на тази година Европейски Съюз предприе дейности, които да подкрепят реализирането на незабавна доставка на артилерийски муниции за въоръжените сили на Украйна, както и възобновяване на изразходените складови наличия на страните членки. Действията се осъществят в три посоки – първото е неотложен трансфер на муниции за Украйна от съществуващите ресурси диаметър 155 милиметра. В това направление България няма да вземе присъединяване, тъй като не разполага с тези муниции. Второто е осъществяване на взаимна поръчка към промишлеността с водещ орган Европейската организация по защита и със средства от европейския инструмент за мир. МО не взе участие в това направление, тъй като не разполага с артилерийски системи 155 милиметра, само че не изключваме опцията европейската организация по защита да разпореди на и български компании производството на такива муниции. Третото е увеличение на индустриалния потенциал на Европейската отбранителна промишленост “, изясни Тагарев.

„ Проучване на Европейската организация по защита е открило, че 15 компании от Европейската промишленост имат потенциал за произвеждане на 155 милиметрови муниции, сред които и няколко български компании “, добави министърът.

Тагарев уточни, че предходното Народно заседание е приело решение да бъде предоставена помощ на Украйна, и съгласно точка 4 от това решение позволява пребиваването на до 60 лица от въоръжените сили на Украйна за всяка календарна година за присъединяване в модули за подготовка на бойни санитари на територията на страната. “

Преди чуването Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия съобщи от парламентарната естрада, че още преди да стане министър, Тагарев е съумял да засегнете достолепието на българската войска, като по думите му „ в опитите си да отбрани непознати ползи, той обиди нашите водачи “.

„ Вярно ли е, че по време на служебния кабинет се е коментирало МИГ-овете да бъдат дадени за присъединяване във военния спор? Имало ли е такива диалози или не? “, запита Гуцанов.

Той разяснява, че единствената информация, която е получена, е, че утвърденият лист е съпоставим с първия пакет. „ Какво тъкмо съдържа тази военна помощ и за какво се шикалкави по тази тематика? “, попита Гуцанов и уточни, че могат да създадат чуването му в пленарна зала закрито, с цел да се получат нужните отговори.

Депутатът от Българска социалистическа партия изиска да се каже какво тъкмо се включва в този план за 1 млн. снаряди, в който ще се включи страната ни във връзка европейската самодейност за мир. „ Вие не сте министър на защитата, а министър на войната “, сподели още Гуцанов.

Относно другия въпрос по отношение на образованието на бойни санитари Тагарев съобщи, че с Решение на 48-то Народно заседание е решено България да дава помощ на Украйна. „ Точка 4 на Решението позволява пребиваването на до 60 лица от въоръжените сили на Украйна за всяка календарна година, за присъединяване в модули на бойни санитари на територията на България. Предвидено е образованието да се организира в симулационния център на ВМА “, добави той.

През май страните от Европейски Съюз завършиха договорката за изпращане на 1 милион 155-милиметрови снаряди и ракети на Киев до март идната година, като се съгласиха да дават муниции незабавно от личните си ресурси, а държавите-членки да получат отчасти възобновяване на разноските за напъните си. Те се споразумяха за 1 милиарда евро за тази част от проекта и за още 1 милиарда евро за взаимна скица за доставяне, която да обезпечи снаряди на Украйна и да попълни техните ресурси.

Тогава у нас на власт беше служебното държавно управление, а президентът Радев изрично отхвърли България да стане част от общата поръчка за доставка на снарядите за Украйна.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР