България ще продължи да подкрепя Косово да стане част от

...
България ще продължи да подкрепя Косово да стане част от
Коментари Харесай

България дава зелена светлина на Косово за ЕС

България ще продължи да поддържа Косово да стане част от фамилията на Европейския съюз. Това показват от Министерството ни на външните работи в Туитър.

Молбата на Косово за участие в Европейски Съюз показва ясното желание за продължение на европейската стратегия за промени на Съюза, означават от българското Министерство на външните работи.

Припомняме, преди дни министър председателят на Косово Албин Курти подаде кандидатурата на страната за присъединение към Европейски Съюз.

До тогава Косово беше единствената страна в Западните Балкани, която не беше кандидатствала за еврочленство.

Страната разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година с поддръжката на Запада след войната от 1998-1999 година, в която НАТО се намеси, с цел да отбрани територията.

Косово не е член на Организация на обединените нации. Пет страни от Европейски Съюз в лицето на Испания, Гърция, Румъния, Словакия и Кипър, отхвърлят да го признаят като страна. Независимостта на Косово е приета от към 110 страни, само че не и от Сърбия, Русия или Китай, наред с други.

Преди вероятно участие в Европейски Съюз страната би трябвало да изглади връзките си със Сърбия. Европейски Съюз приготвя съглашение, което се надява да бъде признато и от двете страни. Напрежението сред Сърбия и Косово ескалира през последните месеци, поради желанието на управляващите в Прищина да сменят сръбските регистрационни табели на колите с локални.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР