България ще продължи да подкрепя действията на международната общност за

...
България ще продължи да подкрепя действията на международната общност за
Коментари Харесай

България ще работи за европейската перспектива на Западните Балкани, заяви Румен Радев

България ще продължи да поддържа дейностите на интернационалната общественост за одобряването на Косово като постоянна и демократична страна в Югоизточна Европа. Това съобщи президентът Румен Радев на среща с президента на Република Косово Хашим Тачи.

Българският държавен глава акцентира, че страната ни ще продължи да работи за европейската вероятност на всички свои съседи от района на Западните Балкани, защото би трябвало да убедят Брюксел, че. " Балканите могат да бъдат сигурен и проспериращ район ". През 2018 година в границите на Българското председателство на Европейски Съюз ще бъде извършена среща на върха ЕС-Западни Балкани, на която страните от района да показват своите позиции по дебата за бъдещето на Европа.

Радев сподели, че задължението на Европейски Съюз към европейската вероятност на страните от нашия район би трябвало да продължи, а кандидатстващите за европейско участие страни би трябвало да получат поддръжка за осъществяването на критериите за участие. " България е подготвена да показа своя опит в този развой и работи за развиването на връзки на добросъседство сред всички страни на Балканите ", добави Радев.

" Диалогът със Сърбия няма опция и Косово ще продължи да поставя всички старания за построяването на добросъседски връзки сред двете страни ", съобщи от своя страна Хашим Тачи. Той акцентира, че присъединението на Косово към Европейски Съюз и НАТО е водещ външнополитически приоритет за страната.

Организация на обединените нации цени България като фактор за непоклатимост в Югоизточна Европа

" Организация на обединените нации цени високо дейната активност на България в работата на Организацията и изключително за одобряването на страната ни като фактор на непоклатимост в Югоизточна Европа и за насърчаването на процеса на европейска интеграция за своите съседи ", съобщи на среща с президента Румен Радев генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш. Той приветства подписването на двустранния контракт за добросъседство сред България и Република Македония, който дава мощен положителен сигнал за целия район.

" Подкрепата на европейската вероятност за страните от Западните Балкани ще бъде във фокуса на идното Българско председателство на Съвета на Европейски Съюз ", акцентира Радев.

Обща бе позицията, че продължаващите рецесии в Близкия Изток и Северна Африка, съставляват опасност за интернационалния мир и сигурност и изискват взаимни дейности от страна на Организация на обединените нации и държавите-членки за тяхното решение.

Президентът ще прави указател на българите в чужбина

" Президентската институция има упоритостта да инициира основаването на указател на българите и българските общности в чужбина, с цел да има връзка сред тях и браншовите, просветителните институции и бизнеса в България ", съобщи президентът Румен Радев на среща с представители на българската общественост в Ню Йорк. По думите на президента този указател ще улесни връзката със сънародниците ни зад граница за потреблението на тяхната професионална експертиза и опит.

" За мен България ще е съумяла, когато кажете на вашите деца да се върнат, с цел да учат и работят в нея ", съобщи в отговор на въпрос Радев. Той добави, че има какво да се направи, с цел да се сътвори доста по-голямо доверие в българските институции, възприятие за правдивост в обществото и за независимост от корупционни схеми при възлагането на публични поръчки.

Попитан за правосъдната промяна в България и за опцията да бъде въведен румънският антикорупционен модел, президентът уточни, че проблемите на България би трябвало да се вземат решение от българите. " Ако пристигна някой различен извън да ни реши проблемите, това значи, че ние нямаме самочувствието, куража и убедеността като нация, да ковем нашето лично бъдеще. За мен промяната в правосъдната система е безспорен приоритет и по тази причина за пръв път в президентската институция се привиква КСНС на тази тематика ", съобщи Румен Радев.

По отношение на публичния спор за метода, по който би трябвало да бъде основана институцията за битка с корупцията, президентът уточни: " В България като че ли желаеме да имаме литература без Достоевски. Можем ли да си представим Достоевски без " Престъпление и наказване " или Достоевски, само че единствено с " закононарушение ", без " наказване "? Крайно време е да се наказваме и да имаме самостоятелен антикорупционен орган, който да дисциплинира политическата класа ", сподели още президентът.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР