България ще предложи Балкански коридор за високоскоростен интернет от пето

...
България ще предложи Балкански коридор за високоскоростен интернет от пето
Коментари Харесай

Високоскоростен интернет в Западните Балкани заедно с пътни и жп магистрали


България ще предложи Балкански кулоар за високоскоростен интернет от пето потомство 5G, който може да бъде успореден на изгражданите сега пътни връзки сред страните от района. Това съобщи министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски на среща с ръководителя на Генерална дирекция " Съобщителни мрежи, наличие и технологии " в Европейска комисия Роберто Виола в София. В диалога участваха представители на заместник-председателя на Европейска комисия Андрус Ансип и на комисаря по въпросите на цифровата стопанска система и цифровото общество Мария Габриел, заяви пресцентърът на транспортното министерство.

" Проектите за построяването на коридори 8 и 10 плануват полагане на оптична инфраструктура за свръх бърз интернет, което е още една основна причина за реализирането на този цифров кулоар ", сподели Московски.

По думите му политическата упоритост е страните от Западните Балкани да се интегрират в общото европейско семейство, което сигурно включва и 5G мрежата.

Московски прикани Европа да стане самодейна към бъдещето на страните от Западните Балкани и акцентира, че България като ръководител на Съвета на Европейския съюз, ще постави оптимални старания това да се случи.

От своя страна Роберто Виола удостовери, че Европейската комисия ще оказва помощ интензивно в този развой и акцентира, че цифровизацията и свързаността ще са едни от най-важните тематики, които ще се дискутират на срещата на върха в София за Западните Балкани на 16-17 май.

Българското председателството може да има привилегията да затвори сполучливо една от най-важните тематики – Кодексът за електронните известия, съобщи Роберто Виола. По думите му, това ще бъде огромно достижение по отношение на разгръщането на високоскоростен интернет от пето потомство, редом с усъвършенствания превоз. Кодексът за електронните известия ще заложи положителни условия за вложения в цифрови мрежи и обективни условия за участниците на пазара.

Ивайло Московски и Роберто Виола показаха убеденост, че по време на българското председателство, ще бъде реализиран забележителен прогрес и по новите европейски регулации за отбрана на персоналните данни на жителите.

През идната седмица сред Министерството на превоза и Европейската комисия ще бъде подписан меморандум за провеждането на най-голямото събитие в региона на технологиите в Европа през тази година – Цифровата асамблея. То ще се състои на 25 и 26 юни в София. Над 1200 представители на Европейската комисия, държавните управления, бизнеса и неправителствени организация се чака да вземат присъединяване във форума.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР