България ще подкрепи на Съвет Общи въпроси (15 октомври) и

...
България ще подкрепи на Съвет Общи въпроси (15 октомври) и
Коментари Харесай

Условията на България за подкрепа на Северна Македония за влизане в ЕС - вижте ги

България ще поддържа на Съвет " Общи въпроси " (15 октомври) и на Европейския съвет (17 октомври) изводи за започване на договаряния за участие в Европейския съюз с Република Северна Македония и Република Албания, само че ще следи те да съблюдават добросъседските връзки. Това е записано в Рамковата позиция във връзка с европейската вероятност на двете страни, която по предложение на вицепремиера Екатерина Захариева бе утвърдена през днешния ден от Министерския съвет.
Преди провеждането на първата междуправителствена конференция, която утвърждава преговорната рамка, България ще упорства за ясни критерии по осъществяването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие , изключително що се отнася до работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и просветителни въпроси. Обърнато е особено внимание на въпросите по отношение на езиковата норма и потребление цялостното име на Република Северна Македония.
Преглед на осъществяването на тези условия, както и прогрес по смяната на учебниците по литература, история и география в Република Северна Македония ще бъде изработен и преди провеждането на втората междуправителствена конференция, която отваря първата преговорна глава.
България не следва да позволява интеграцията на Република Северна Македония в Европейски Съюз да бъде придружена от европейска легитимация на държавно спонсорирана идеология на анти-българска основа.
Република Северна Македония следва да прекрати и да се въздържа от осъществяване на политика , без значение под каква форма, на поддръжка и поощряване претенциите за признание на така наречен " македонско малцинство " в България , се показва в документа.
Нашата югозападна съседка следва и ясно да уточни, че късото име на страната няма нищо общо с географския район Северна Македония , част от който се намира в рамките на България.
Република Северна Македония следва да отстрани от табели и надписи върху монументи, паметни плочи и здания на текстове, насаждащи намерено ненавист към България , да вземем за пример такива, съдържащи квалификации като " българския фашистки окупатор ". Очакване да се задейства развой на реабилитация на жертвите на югославския комунистически режим, репресирани заради българското им съзнание.
България ще упорства и за явен прогрес при работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и просветителните въпроси. Това значи да се реализиран съответни договорености за персони и събития като Гоце Делчев, Даме Груев, Братя Миладинови, Илинденско-Преображенското въстание, Кресненско-Разложкото въстание .
Рамковата позиция ще изисква и хармонизиране на образователните стратегии по история и литература на двете страни в сходство с постигнатото от Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и просветителни въпроси.
Следва да е ясно, че езиковата норма, оповестена за парламентарен език в Република Северна Македония, е обвързвана с измененията на езика, наложени в тогавашната югославска република. Никой документ в процеса на присъединение не може да се преглежда като самопризнание от българска страна на съществуването на така наречен " македонски език " .
Относно преговорния развой с Албания той следва да бъде привързан с действителен прогрес във връзка с по-нататъшните стъпки за гарантиране правата на българското национално малцинство. Очакваме правата на българското национално малцинство да бъдат оптимално обезпечени , в това число проучването, без слагане на административни спънки, на книжовния български език като майчин в районите, обичайно населявани от тях, като Голо Бърдо, Гора, Преспа, Корча, Кукъс, Елбасан, показва Министерство на външните работи.
" България е страната, признала първа Република Македония, в този момент Република Северна Македония. Оттогава поддържаме тази страна по евроатлантическия й път и нашият народен интерес е тя да скъса с предишното и да върви по пътя на демокрацията ", съобщи вицепремиерът Екатерина Захариева.
Рамковата позиция е оповестена на уеб страницата на Министерския съвет.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР