България ще инвестира 1,723 млрд. евро за устойчиво развитие на

...
България ще инвестира 1,723 млрд. евро за устойчиво развитие на
Коментари Харесай

Комитова: Инвестираме 1,723 млрд. евро за устойчиво развитие на градовете и регионите

България ще влага 1,723 милиарда евро за стабилно развиване на градовете и районите. От тях 185,5 млн. евро ще могат да се употребяват за възстановяване на жилищния фонд, в това число за енергийна успеваемост. Средствата са по Програмата за развиване на районите 2021-2027 година По нея ще могат да се осъществят и планове за създаване на „ зелена “ инфраструктура, общински жилища и благоустрояване на цели квартали. В този развой ще се включат и локалните заинтригувани страни, с цел да се търсят местни решения в битката с климатичните промени и прехода към зелена стопанска система.

Това сподели министърът на районното развиване и благоустройството Виолета Комитова в речта си на министерската среща в границите на 82-та сесия на Комитета по градско развиване, жилищна политика и ръководство на земята на икономическата комисия на Организация на обединените нации за Европа (UNECE), в която взе присъединяване онлайн.

Министър Комитова означи, че форумът се организира в сложен миг за цялото човечество поради климатичните промени и пандемията от COVID-19. „ Днес работейки отдалечено, милиони хора трансфораха домовете си в офиси. Други, поради задълбочаващата се икономическа рецесия и понижени приходи, обслужват мъчно ипотечните си заеми и са в риск от загуба на жилище, и даже бездомност “, уточни министър Комитова.

В този миг повече от всеки път, е значимо да бъде обезпечен достъп на жителите до здравословни жилища на рационални цени в сходство с Хартата на Организация на обединените нации за стабилно жилищно настаняване, Стратегията на Икономическата комисия на Организация на обединените нации за Европа за стабилно жилищно строителство и ръководство на земите 2014-2020 година и Женевската декларация на министрите за стабилно жилищно строителство и градско развиване. На дневен ред е и тематиката за „ позеленяването “ на градовете посредством използване на разнообразни архитектурни и градоустройствени решения, които ще допринесат за по-доброто качество на живот, акцентира министърът.

Данните демонстрират, че на постройките в Европейския съюз се падат 40% от използването на сила и 36% от въглеродните излъчвания, което ги трансформира в един от главните фактори за изменение на климата, по тази причина смяната в енергийните характерности на жилищния фонд е без конкуренция. Обновяването ще се прави както със средства по Програмата за развиване на районите 2021-2027 година, по този начин и посредством реализацията на ограничения в Плана за възобновяване и резистентност на Република България. Основни цели ще бъдат енергийни спестявания повече от 30%, използване на устойчиви решения и преход към зелена стопанска система. Предвидената финансова помощ за тези цели по Механизма за възобновяване и резистентност е към 600 млн. евро. Нуждите за възобновяване на жилищния фонд в България обаче са доста по-големи, тъй като той е мощно амортизиран, означи министър Комитова.

Икономическата комисия на Организация на обединените нации за Европа (ИКЕ на ООН) е основана през 1947 година и включва 56 страни от Европа, Северна Америка и Азия. По време на министерската среща в границите на 82-та сесия на Комитета по градско развиване, жилищна политика и ръководство на земята ще бъде показано изследването „ Жилища 2030: Подобряване на достъпността на жилищата в района на ИКЕ на Организация на обединените нации “, което се създава от ИКЕ на Организация на обединените нации в съдействие с Housing Europe и ООН-Хабитат. Очаква се да бъде утвърден и Регионален проект за деяние за поощряване на устойчивите жилища като част от проектите за възобновяване след пандемията COVID-19.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР