България Ще има ли минимална европейска работна заплата - български

...
България Ще има ли минимална европейска работна заплата - български
Коментари Харесай

Ще има ли минимална европейска работна заплата - български евродепутати

България Ще има ли минимална европейска работна заплата - български евродепутати Невъзможно е да се вкара единна европейска минимална работна заплата, съобщи евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев  Николай Киров 17 януари 2020, 12:32  Ще има ли минимална европейска работна заплата - български евродепутати
Ще има ли минимална европейска работна заплата - български евродепутати
 Откриха гъста жълтозелена слуз в месо от огромна верига
Откриха гъста жълтозелена слуз в месо от огромна верига
 Бидони и варели с рискови боклуци край Луковит
Бидони и варели с рискови боклуци край Луковит
 Бобов дол пред зараза от хепатит
Бобов дол пред зараза от хепатит
 Разликата в цените на медикаментите – към 700%
Разликата в цените на медикаментите – към 700%
 Ще се вдигнат ли мъглите през уикенда
Ще се вдигнат ли мъглите през уикенда
 По 20 година затвор за машинистите от жп злополуката в Хитрино, изиска прокуратурата
По 20 година затвор за машинистите от жп злополуката в Хитрино, изиска прокуратурата
 Камери са снимали хипотетичния причинител на палежа в Ихтиман
Камери са снимали хипотетичния причинител на палежа в Ихтиман

евъзможно е да се вкара единна европейска минимална работна заплата. Това съобщи през NOVA евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев.

Той разяснява, оповестения преди няколко дни проект на еврокомисаря, отговарящ за работните места и обществените права Николас Шмит, да се сътвори механизъм за обща минимална работна заплата в Европейски Съюз. От всички страни членки, където има най-малък предел за възнагражденията, най-ниско е това в България – 610 лева (312 евро).

Брюксел възнамерява обща минимална заплата за евросъюза

„ Европейската комисия твърди, че 110 милиона европейци са застрашени да не могат да получават минимални, почтени приходи за живот. Разликите са големи, само че и разликите в разноските за живот в обособени държави-членки са такива”, съобщи Радев.

Според него е доста мъчно покупателната дарба на жителите на всички страни в Европейски Съюз да се изравни.

„ Както е и невероятно да се вкара единна европейска минимална работна заплата. И Европейската комисия доста ясно сподели, че това е невероятно ,

когато разгласи своите планове. Ние приказваме за един механизъм във всички страни от Европейски Съюз. В момента има 22 държави-членки с механизъм за минимална работна заплата и 6 – скандинавските страни – Дания, Швеция и Финландия, както и Италия, Австрия и Кипър, които нямат подобен. Там, където няма въведена минимална работна заплата, безработицата е с 1,4% по-ниска, а приходите – с 1,6% по-високи”, сподели евродепутатът от ГЕРБ.

Той разясни, че става дума за въвеждането на обединен механизъм за установяване на минималната работна заплата, който да подсигурява, че приходите на всички работещи в Европейски Съюз ще бъдат задоволителни за „ заслужен живот”, само че има и други аргументи.

„ Европейската комисия сподели, че дъмпингът при работните хонорари е една от аргументите, което доста тормози бизнеса в Централна и Източна Европа”, сподели Радев и напомни начинания като пакета „ Мобилност” и директивата за командированите служащи, които са в ущърб на българските компании.

„ Ние чакахме тази седмица предложение за инструкция. Идеята за обединен механизъм за минимална работна заплата в Европейски Съюз е от началото на 90-те години и не е видяла бял свят досега. Сега ще има 6-седмични съвещания с държавни управления, работодатели, синдикати, неправителствени организации. След това 4 седмици Европейската комисия ще обобщава тези данни и ще има нови 6-седмични съвещания, с цел да се обясни какво предложение ще се даде. Така че сега обсъждаме правна рамка, която не е ясна”, акцентира Радев.

По думите му даже заплатите на депутатите в европарламента не са идентични. Той получава 6600 евро на месец, само че някои страни дават спомагателни хонорари на европейските си представители.

„ Минималната работна заплата в България се качи над 3 пъти през последните 10 години”, акцентира Радев.

Причината, скандинавците да не желаят сходно нещо, е, че те имат групови трудови контракти ,

с приходи много по-високи от минималната работна заплата. Едно въвеждане на минимална работна заплата при тях ще бъде оттегляне и по-малка отбрана за техните работници”, съобщи евродепутатът от Българска социалистическа партия Петър Витанов.

Колко по-скъп ще е животът ни през 2020 година

„ Механизмите могат да бъдат разнообразни. Тепърва стартират стъпки и то под натиска на групата на социалистите. Каквото и да си приказваме, Европа се базира на три правилото – благополучие, правдивост и стабилно бъдеще. И в този ред на мисли в Европейски Съюз се радваме на най-голям витален стандарт. Справедливите приходи не са за занемаряване. Има две резолюции на Европейския парламент, признати в предишни мандати, където този механизъм за минимална заплата се преглежда като 60% от средната”, регистрира Витанов.

В България това би довело до увеличение на минималната работна заплата все още до 760 лева

Витанов уточни, че различен вероятен метод е минималното заплащане да се дефинира като % от брутния вътрешен артикул на дадената страна.

„ Предстои този механизъм да се дефинира от Европейската комисия. Като социалисти считаме, че това една форма на отбрана на работниците”, уточни Витанов. Той добави, че социалистите в европарламента смятат, че минималната работна заплата би трябвало да бъде 60% от междинната.

„ Повече от милион души в България получават минимална работна заплата, а тя е към прага на бедност”, акцентира Витанов.

Дават по 530 евро на месец на безработните в Словения

Добре е Европейска комисия да има правна гаранция за работещите хора. В същото време би трябвало да търсим салдото .

Защото разноските за труд са част от образуването на конкурентоспособността на нашия бизнес. Едно чисто повишение на минималната Работна заплата не значи, че ще усъвършенства стопанската система на страната. Има риск да се усили и безработицата. Дебатът поражда доста разногласия”, съобщи евродепутатът от Движение за права и свободи Атидже Алиева-Вели.

„ Не сме сигурни на този стадий, че ще има законодателна самодейност на Европейската комисия”, акцентира Атидже Алиева-Вели.

„ Механизмът ще бъде комплициран, тъй като ще регистрира националните, районните и секторните специфики”, добави тя.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР