България ще бъде компенсирана с между 50-55% от стойността на

...
България ще бъде компенсирана с между 50-55% от стойността на
Коментари Харесай

Тагарев: Няма планове да се изпращат български военнослужещи в Украйна

България ще бъде обезщетена с сред 50-55% от цената на всяка помощ, изпратена на Украйна. Това съобщи по време на чуване в Народното събрание военният министър Тодор Тагарев. Той призна, че е бил консултант в Министерството на защитата на Украйна.

По време на чуването на министър Тагарев стана ясно, че в България не се разисква, не се възнамерява и няма да се изпращат български военнослужещи в Украйна. Страната ни ще се включи в европейската самодейност за закупуване на артилерийски муниции за Киев и ще образова на наша територия украински медици и санитари.

България ще получи финансова поддръжка от Европа за внедряване на линии за произвеждане на 155 мм. снаряди, съобщи министър Тагарев. Той изясни какъв е механизмът, по който страната ще се включи в самодейността за доставка на боеприпасите.

" България ще се причисли към плана за взаимно възлагане на поръчки за муниции, след довеждане докрай на процеса на национално координиране, приемане на решение на Министерски съвет и сключване на съответното проективно съглашение ", разясни той.

Предстои сключване на съглашение с Киев, за образование на 60 военни санитари на година, уточни Тагарев. Запитан дали изтеглените от него проекти за военно-мобилизационна подготовка, направени от служебния кабинет, и тяхното преправяне значат подготвеност за възможна директна интервенция в спора, той отхвърли да има такива проекти.

" Няма проекти, не се дискутира, не се разисква и не планувам в обозримото бъдеще нуждата да се разисква присъединяване на български войски в спора в Украйна ", сподели министърът.

Тагарев изясни, че от началото на спора всяка държава-членка внася % в общ европейски фонд за подкрепяне, като за България той е 0,5 на 100 от Брутният вътрешен продукт. Срещу този ангажимент страните биват финансово обезщетени при всяка изпратена на Киев помощ.

" За тази първа помощ е 59%, съвсем 60%, за идната помощ е 55%. За това, което Министерски съвет реши, там чакаме още веднъж към 50-55% да бъдем обезщетени ", добави той.

Той също удостовери, че е работил за украинското министерство на защитата.

" Да. Аз съм работил като консултант на МО на Украйна сред 2005 година и 2011 година, посещавайки регулярно Киев. Да, и съм предавал своя опит по въпроса за обмисляне на защитата и ресурсното ръководство и помощ, по какъв начин да се построи граждански потенциал за обмисляне, с цел да могат да работят по-гладко гражданско-военните връзки. За тази си работа от украинска страна не съм получил нито една гривна ", съобщи Тагарев.

" Възражение " и Българска социалистическа партия бяха недоволни от дадените отговорите.

" Върхът на сладоледа. Оказва се, че нашият министър на защитата шест години е бил в друга страна. Тук виждам спор на ползи и по какъв начин сътрудници за въздействие са в нашата изпълнителна власт ", разяснява Ивелин Първанов, " Възраждане ".

" Г-н Тагарев не може да не е притеснително, че сте били в украинската войска под един или различен метод, Вие не сте министър на защитата, Вие сте министър на войната ", сподели Борислав Гуцанов, Българска социалистическа партия.

Мнозинството отбрани решенията на министъра и на кабинета.

" България следва да бъде превъоръжена на 155 мм. диаметър и е хубаво да имаме наше лично произвеждане, с цел да не купуваме от чужбина. Хубаво е да използваме европейско финансиране, с цел да го създадем ", означи Христо Гаджев, ГЕРБ-СДС.

" Ние не плащаме нищо. Европейски Съюз финансира цялото произвеждане. От това нещо можем единствено да спечелим ", добави Иво Мирчев, ПП-ДБ.

От Движение за права и свободи не се включиха с въпроси в чуването на министър Тагарев.

Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР