България сега е насочена към износ на наистина качествено вино.

...
България сега е насочена към износ на наистина качествено вино.
Коментари Харесай

Юлия Костадинова: България трябва да се насочи към износ на качествено вино

България в този момент е ориентирана към експорт на в действителност качествено вино. Надявам се скоро да бъдем експортьор на вино, което не наложително е 2 евро бутилката. Това е огромната задача пред бранша ". Това сподели Юлия Костадинова, съосновател на ДиВино, в " Денят на Фокус “ по Радио " Фокус “. Топ 50 класацията на виновността, проведена от платформата, датира от 13 година “Търговците на вино я наблюдават с внимание. Когато обявим виновността 50-та, хората ни имат вяра – доказахме експертиза. Подбираме 50 от най-хубавите български виновност – предходната година дегустирахме над 650 типа, с цел да подберем топ ", разясни Костадинова.

Вината са разнообразни като жанр, вид, генезис. Една маза може да взе участие с едно вино. Целта е да има повече представителност на новите производители, разясни тя. 

“Топ 10 е вълнуваща част от класацията и тази година две бели виновност откриха място там. Едно шардоне и един рейнски ризлинг от Северна България. Това е потвърден регион за бели сортове. Три мавруда са отличени от южни тероари. Виното номер 1 е от Сакар и Източни Родопи, от вид сира. В международен проект бялото вино е във напредък. В България сме по-големи потребители на червени виновност ", даде подтекст на класацията събеседникът.

България е благословена от винарска позиция, уверена е Костадинова. “Има несъответствуващи зони за развъждане на виновност, само че множеството са подобаващи за разнообразни стилове и сортове. Северните са подобаващи за фини, леки червени виновност, хрупкави бели. Южните са топли зони, които дават мощни пикантни червени виновност и плътни мазни бели такива ", съобщи още събеседникът.

“България изпада много като огромен експортьор спрямо това, което е била при започване на 90те година, само че имайте поради, че тогава сме изнасяли най-вече наливни виновност и виновност на налични цени ", разясни Юлия Костадинова.

Имаме капацитет, просто би трябвало да се работи на районно и държавно равнище, с цел да имаме мощен бранд на открито, сподели още Костадинова. “Не е нужно виновността да са наливни, а виновност в междинни и високи класове. Не би трябвало да се тормозим и да се съпоставяме със Северна Македония, които имат собствен път на развиване, част от който ние сме минали ". Така Костадинова

разяснява наклонността Скопие да изнася сега повече вино от София.

Има доста международни състезания за виновност - по сортове, типове и други “Аржентина предлага почтени за номер 1 оценка виновност. Къде е България по отношение на тях - не сме надалеч! И те обичат плътни, пикантни червени виновност. “Маубек " е емблематичен аржентински вид, който произлиза от Франция. Можем да се мерим с всички огромни производители! ", безапелационна е Костадинова.

“Надявам се повече мазета у нас да оферират дегустации на място, мезета, хотелски услуги. Биовиното е наклонност. Био е наклонност във всички икономически браншове. Тази наклонност ще се форсира с времето. Разликите сред биовиното и натуралното вино са - биовиното идва от биолозе, минимално третирано, натурално вино е термин без определение - вино с минимална интервенция по време на винефикациите. Това не е постоянно към стандартното произвеждане на вино, което също е натурално ", сподели още Юлия Костадинова.

Когато имате документ за биопроизводство, това касае лозето. За натуралното вино към момента има единствено една две организации, които дават подобен документ. Това прави определението на термина натурално вино по-трудно, разясни специалистът.

Хубавите виновност не е наложително да са скъпи, само че всекидневно цената е някакъв индикатор за качество. “В цената влизат кг грозде, качествата на виното при производството - дали е било в бъчва и какъв брой време - това всичко дефинира цената на бутилката ", разясни Юлия Костадинова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР