България се включи в световната инициатива ЕндоМарт, която цели да

...
България се включи в световната инициатива ЕндоМарт, която цели да
Коментари Харесай

Ендометриозата засяга всяка пета жена и може да доведе до безплодие

България се включи в международната самодейност " ЕндоМарт ", която цели да притегли публичното внимание към третото по периодичност гинекологично заболяване в света - ендометриозата.

Откриването му лишава приблизително седем години. Предполага се, че са наранени над 100 милиона дами в целия свят.

В средата на XIX век бохемският академик Рокитански за първи път разказва заболяване, което прекатурва хилядолетната визия на човечеството за женската природа. То притегля вниманието на откривателите към проблем, одобряван за табу в обществото – менструацията.
Д-р Йосиф Димитров в акцията на Петя Дикова: Изследвайте се, в случай че 6 месеца не можете да заченете Не чакайте да станете на 36 година, поучава още експертът
След откритието мощните болки на нежния пол в този интервал към този момент не се одобряват единствено като орис на дамата, а като вероятен признак за заболяване. Днес се приема, че ендометриозата визира всяка пета жена в репродуктивна възраст, а едно от затрудненията, до които може да докара, е неплодородие.

Във кино лентата " В утробата " Мария Савкова се среща с три фамилии, които се сблъскват с заболяването и се борят за дете.

Гледайте bTV Репортерите довечера след централните вести в 19.00 ч.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР