България се сбогува с патриарх Неофит. Негово Светейшество почина в

...
България се сбогува с патриарх Неофит. Негово Светейшество почина в
Коментари Харесай

Цар, президент, шеф на парламента, премиер, армия и народ изпращат патриарх Неофит

България се сбогува с патриарх Неофит. Негово Светейшество умря в сряда, на 78-годишна възраст, след дълготрайно боледуване.

Последна респект към достопочтения патриарх отдадоха президентът Радев, цар Симеон Втори, ръководителят на Народното събрание Росен Желязков, вицепрезидентът Илияна Йотова, министър председателят  в оставка Николай Денков, вицепремиерът Мария Габриел, депутати, църковни дейци и голям брой народ, изпълнили до краен лимит патриаршеската черква " Св. Александър Невски ".

 

 

Траурната гала започнa от Патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " и ще приключи в Митрополитската катедрала " Св. Неделя ".

 

 

Заупокойната литургия бе водена от Варненско - Преславския митрополит Йоан, който е наместник - ръководител на Светия Синод, а опелото - от Вселенския патриарх Вартоломей.

 

Гаубичното оръдие, преправено на лафет, върху което е бил ковчегът с тялото на Цар Борис III,днес придвижи и ковчега с тленните остатъци на Негово Светейшество патриарх Неофит до митрополитската катедрала " Св. Неделя ".

 

От 9.30 ч. в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " стартира заупокойна Света литургия. Службата е управлявана от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който е краткотраен наместник-председател на БПЦ в съслужение с митрополити, епископи, свещеници.

 

Около 10.15 ч. дойде Вселенският патриарх Вартоломей, с цел да отдаде респект на патриарх Неофит.

" Дойдохме да почетем за финален път Неофит. Той беше наш обичан брат. Молим се на Бога за упокоение на душата му и за избирането на негов правоприемник, който ще бъде нравствен отец на всички българи ", каза вселенският патриарх.

 

 

Да се поклони пристигна и някогашният министър председател Симеон Сакскобургготски.

" Той се отличаваше с добротата си и готовността да сплотява и разбере другия - това е и мъдрост. Толкова диалози и срещи съм имал с него. Беше доста обичан патриарх. Жалко, че си отиде толкоз рано ", показа той.

 

" Вярата в положителното би трябвало да ни сплотява " - няма да не помни тези му думи. Много уроци имаме да учим от патриарх Неофит. Още помня как той ме благослови при започване на първата ми кандидат-президентска акция ", показа президентът Румен Радев.

 

" Срещата ни с патриарх Неофит беше една от последните. Не пропускаше да изпрати особено обръщение на празниците до мен. Пазя тези документи и ще ги вардя цялостен живот. Той имаше най-топлите, най-благите очи и най-всеопрощаващата душа ", сподели Илияна Йотова. Според нея най-големият урок, на който Негово Светейшество е дал на българите, е да бъдем толерантни и да се обичаме между тях.


Председателят на Народно събрание Росен Желязков също отдаде респект на патриарха. " За православието и църквата той беше извънредно значим. Призоваваше към обединяване и единство. Със своята доброта, би трябвало да служи за образец на всички. Той обичаше народа, отличаваше се с национализъм и родолюбие ", уточни той.

 

" Изпитваме дълбока тъга. Ние откровено го обичахме. В най-тежките времена, когато личният състав беше свръх претрупан по време на пандемията, църквата постоянно е била до нас ”. Това съобщи генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски, шеф на ВМА.

„ Убедени сме, че без религия единствено нашият професионализъм не може да даде резултат. Не бях виждал човек с по-благ взор. Отиде си незабравим човек. От него би трябвало да запомним посланието за единство, което реализира и в църквата ”, разяснява Мутафчийски.

 

Поканени са и представители на поместните православни църкви. На литургията е и предстоятелят на Украинската черква Епифаний Киевски. Присъстват посланиците на Украйна и Русия.

 

 Заупокойна литургия в памет на Негово Светейшество (СНИМКИ)  

 Снимки: Българска телеграфна агенция и Десислава Кулелиева

 

Първи ръката и короната на починалия патриарх целуна Пловдивският митрополит Николай.

След него това стори Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний.

 

Трети пред ковчега с патриаршеския скиптър застана Наум Русенски. 

В ръцете на дядо Неофит бе поставена монашеската му молитвена броеница, евангелие и две икони. Едната – на разпятието на Божия наследник Иисус Христос, а другата – Старозаветната Троица на известния иконописец от Московската школа Андрей Рубльов, канонизиран от Руската православна черква през 1988 година.

 

От 11.30 ч. бе отслужено и опелото, водено от Вселенския патриарх Вартоломей, дружно с представителите на поместните православни църкви и архиереите на БПЦ. 

 

Около 13.30 ч. стартира литийното шествие, с каето тялото на Негово Светейшество ще бъде отнесено в храм " Св. Неделя ", където ще бъде положено за безконечни времена. Да бъде заровен в двора на храм " Св. Неделя " е воля на патриарха и решение на Светия синод. Тленните му остатъци ще бъдат положени от южната страна на храма, зад гроба на Екзарх Йосиф.

 

Втори ден българския народ се покланя пред своя патриарх. Вчера поклонението продължи близо 13 часа. Днес още веднъж имаше огромна опашка от хора, искащи да се сбогуват с духовния татко на България.

 

Днес е втори ден на печал поради кончината на патриарха.

 

Гаубичното оръдие, преправено на лафет, върху което е бил ковчегът с тялото на Цар Борис III, през днешния ден придвижи и ковчега с тленните остатъци на Негово Светейшество патриарх Неофит до митрополитската катедрала " Св. Неделя ".

 

 

Отец Василий: Дойде момент, в който Негово Светейшество още веднъж да сплоти толкоз хора

 

„ Ще бъде изумително грандиозна молитвена богослужба, която скоро не сме виждали. Личността на Негово Светейшество ни събра още веднъж да бъдем дружно. Напоследък това нещо се занемари, споровете, COVID-19 и доста условия накараха хората да бъдат по-предпазливи, получи се някакво отчуждение. Ето, че пристигна момент, в който Негово Светейшество още веднъж да сплоти толкоз хора към себе си “, сподели отец Василий Сарян, предстоятел на храм „ Преображение Господне “.

 

„ 1990 година, когато влязох да изучавам в Духовната академия, той беше ректор. Той е първият архиерей, с който аз се сблъсках като дете. Очите, които видях ме погълнаха, невероятните му сини очи, погледът му, който по едно и също време е и мил, и непоколебим. Той беше въплъщение на нашия Господ “, описа той.

 

„ Дядо Неофит умееше да обича и ни учеше да обичаме. Вярвам, че душата му през днешния ден пътува към Твореца, с цел да усети тази обич, която раздаваше на земята. Той умееш да сплотява. “ Това сподели доцент Ивайло Найденов, декан на Богословския факултет на Софийския университет.

Пазим всички нотни листове и негови творби, това пеят в този момент нашите студенти, добави той.

 

Най-голямото предпочитание на патриарх Неофит беше да се върне вероучението,но родителите не го пожелаха. Аз ще направя всичко допустимо това негово предпочитание да е най-малко 1 час седмично в учебните заведения. “ Това сподели началникът на отдел „ Протокол “ на Светия синод Емил Велинов.

 

" Няма да не помни, преди още да бъда подстригана за монахиня при започване на 2000 година, беше пристигнала една икона чудотворна, сложена в патриаршеската катедрала. И вечернята се водеше от тогавашния митрополит русенски Неофит. Вечернята свърши, народ набожен се наредил до стълбите, и като видя митрополит Неофит този набожен народ, спря артистите и споделя: " А в този момент ще пеем духовни песни ", спомня си монахиня Юлита от пловдивската епархия.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР