България се присъединява към Единния механизъм за преструктуриране, заедно с

...
България се присъединява към Единния механизъм за преструктуриране, заедно с
Коментари Харесай

Европа поема и преструктурирането на банки в България

България се причислява към Единния механизъм за преструктуриране, дружно с присъединението към Единния контролен механизъм и началото на тясното съдействие сред Българската национална банка и Европейската централна банка. Това ще се случи от 1 октомври.

Единният съвет за преструктуриране (ЕСП) ще поеме функционалността на орган за преструктуриране на значимите кредитни институции и трансграничните групи по смисъла. ЕСП ще следи също по този начин процеса по обмисляне на преструктурирането на по-малките банки, по този начин наречените по-малко значими институции.

Като народен орган за преструктуриране на страна членка, участваща в Банковия съюз, Българската национална банка ще има представител в Пленарната сесия и Разширената изпълнителна сесия на ЕСП с идентични права и отговорности като всички останали членове, в това число право на глас.

С решение на Управителния съвет на Българска народна банка Калин Христов – подуправител, управляващ ръководство „ Емисионно “, е избран за представител на Българската национална банка в Пленарната сесия и Разширената изпълнителна сесия на ЕСП.

Банките в България ще внасят също по този начин средства в Единния фонд за преструктуриране, предопределен да финансира преструктурирането. Предварителната оценка за първична вноска на България в Европейския фонд за преструктуриране е в размер 81.0 милиона евро, покриваща дължимите вноски за интервала от 2016 година до 2020 година в това число, както и спомагателна гаранция от българското държавно управление в размер на 32.5 милиона евро, покриваща бъдещите вноски за идващите три години.

По последни данни Европейският фонд за преструктуриране на банки към този момент е натрупал 42 милиарда евро. Фондът се попълня посредством вноски от банките, като задачата е до 2023 година да се доближи равнище от към 70 милиарда евро. Идеята е тези средства да се употребяват за преструктуриране на редовно значими банки при рецесия - с цел да не се постанова данъкоплатците да заплащат за спасяването на проблематичните кредитни институции.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР