България се присъедини официално към Любляно-Хагската конвенция за международно сътрудничество

...
България се присъедини официално към Любляно-Хагската конвенция за международно сътрудничество
Коментари Харесай

България се присъедини към Любляно-Хагската конвенция за престъпленията

България се причисли публично към Любляно-Хагската спогодба за интернационално съдействие в следствието и наказателното гонене на геноцид, закононарушения против човечеството, военни закононарушения и други интернационалните закононарушения . Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на правораздаването.

Тя беше подписана от министъра на правораздаването Атанас Славов в Двореца на мира в Хага, който е седалище на Постоянния трибунал, Международния съд на Организация на обединените нации и Хагската академия по интернационално право. Подписи под документа сложиха над 35 страни от целия свят, измежду които Австрия, Нидерландия, Литва, Чехия, Северна Македония, Албания, Черна гора, Полша, Словения, Ирландия, Италия, Конго, Руанда, Аржентина, Монголия и други.

" Надявам се, че конвенцията ще се трансформира в инструмент, който открива ефикасен механизъм за следствие на закононарушенията против човечеството, геноцид и военните закононарушения ", съобщи министър Славов в Хага.

По думите му документът е извънредно своевременен, тъй като може да подкрепи напъните на интернационалната общественост за определяне и гонене на закононарушенията, свързани с войната в Украйна.

Приложното поле на Конвенцията обгръща закононарушението геноцид, закононарушенията срещу човечеството и военните закононарушения, както и други най-тежки интернационалните закононарушения. По отношение на дефинициите се препраща към дадените избрания в Римския статут на Международния углавен съд, по който България е страна.

Текстът на Конвенцията е признат като част от световен консенсус за битка с най-тежките закононарушения по интернационалното право.

" Като се има поради, че нерядко причинителите на тези закононарушения, жертвите, очевидците и доказателствата надвишават размерите на националните граници, обезпечаването на подобен механизъм за интернационална кооперация ще разреши тези закононарушения сполучливо да се проверяват и да се повдигат обвинявания ", добави Славов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР