България се присъедини към Споразумението за сътрудничество за трансплантации FOEDUS

...
България се присъедини към Споразумението за сътрудничество за трансплантации FOEDUS
Коментари Харесай

България се включи към споразумение за трансплантиране FOEDU

България се причисли към Споразумението за съдействие за трансплантации FOEDUS ЕОЕО IT портал, оповестиха от Министерството на здравеопазването.

Целта на платформата, финансирана от Европейската комисия, е да сътвори рамка за реализиране на бърз и ефикасен продан на информация сред страните по съглашението в случаите на остатък на органи или търсене на органи за пациенти, които са в положение, застрашаващо живота им.

Към момента дейни членове по Споразумението FOEDUS са 10 страни от Европейски Съюз.

През интервала от 1 юни 2015 година до 31 март 2017 година посредством портала са били препоръчани 380 органа, от които 53 са трансплантирани, в това число са осъществени 23 трансплантации на деца.

Сред страните от Европейски Съюз, които употребяват портала, Франция е най-предлагащата страна (21), а Италия е страната, в която са трансплантирани множеството органи (16).

Към момента в българската листа на чакащи има 18 пациенти, които се нуждаят от трансплантация на бял дроб. От началото на първото съглашение с университетската болница във Виена от 2014 година до момента са трансплантирани 9 българи.

Припомняме, че Университетската болница във Виена осведоми българското Министерство на здравеопазването, че няма потенциал да приема повече непознати жители за трансплантации. Това е наложило да бъде прекратен приемът на интернационалните пациенти, в това число и на тези интернационалните пациенти, за които е имало планувани грижи.

Университетската болница във Виена увери Министерство на здравеопазването, че тази мярка няма да окаже въздействие върху поетия в съглашението с Министерство на здравеопазването ангажимент за осъществяване на дълготрайно образование на български експерти.

Очаква се да бъде извършено дълготрайно образование на 15 български експерти от УМБАЛ " Света Екатерина " и ВМА, измежду които и медицински сестри.

Предвижда се образованията да стартират при започване на 2020 година и при положение, че преминат сполучливо, първите белодробни трансплантации в България, взаимно с интернационалните експерти, са вероятни в края на 2020 година

България води интензивни договаряния с Евротрансплант за продан на органи за трансплантация на пациенти сред страните-членки на Европейски Съюз.

Разговори се водят и с няколко от водещите центрове за трансплантация на бял дроб в Европа, които се намират в Германия, Испания, Австрия и други Политиката на всеки един трансплантационен център е независимо да взема решение дали може да приема непознати пациенти, при какви условия и по кое време.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР