България се опитва да привлече инвестиции и да спечели пазари

...
България се опитва да привлече инвестиции и да спечели пазари
Коментари Харесай

България се опитва да си върне изгубените арабски пазари

България се пробва да притегли вложения и да завоюва пазари в арабския свят. В същото време ползата на арабските страни към нас се ускорява, съдейки от визити на публични лица у нас и присъединяване в взаимни начинания. След 1989 година внезапно прекъснаха контактите със страните от района, а през годините те са осигурявали продажбите на доста селскостопански артикули. Българският експорт в арабските страни от общо 1.2 милиарда $ преди 1990 година през годините понижа до алегорични равнища. Сега задачата е да върнем дейното си наличие на изгубените пазари.
Правителството утвърди на постоянното си съвещание в сряда план на съглашение за стратегическо съдействие сред България и Обединените арабски емирства, като основа за водене на договаряния сред двете страни. Обединените арабски емирства са измежду страните от района на Персийския залив, с които България развива все по-интензивни връзки през последните години. Споразумението предизвиква развиването на съдействие в необятен набор от области - стопанска система, търговия, вложения, туризъм, обучение, цифрови технологии и изкуствен интелект, просвета и други
През юни на посещаване у нас беше външният министър на ОАЕ шейх Абдула бин Зайед бин Султан Ал Нахаян. Той се срещна с премиера Бойко Борисов и се договориха да подхващат повече съответни стъпки в области като осведомителните технологии, селско стопанство, туризъм, превоз, сигурност и енергетика.
Българска държавна делегация, водена от министър-председателя бе публично посещаване в Йордания на 13 октомври. На среща с крал Абдулла II бин ал-Хусейн бе контрактувано страната ни да бъде хазаин на среща по процеса "Акаба " през 2020 година. Процесът "Акаба " е иницииран през 2015 година от краля на Йордания за подсилване на интернационалното и районното съдействие против заплахите от тероризъм, радикализация и принудителен екстремизъм посредством изчерпателен метод.
През август ни гостува министърът на външните работи на Йордания Айман Ал-Сафади. След среща с премиера и президента стана ясно, че не използваме комерсиалния си капацитет. За предходната година стокообменът сред България и Йордания възлиза единствено на 25.2 млн. щ.д. (спад от 49.2%), от които 20 млн. експорт и 5.2 млн. импорт. Основни пера на българския експорт се явяват крафтхартии, семена от слънчоглед, облицовъчни плочки, тестени произведения, семена за посев, стъклени предмети, меса от животни и други. Вносът от Йордания пък се образува основно от боклуци и парчета от мед.
Макар и дребни, има йордански вложения в България, като те са съсредоточени в региона на услугите, недвижимите парцели и отглеждането на животни. Някои компании демонстрират интерес към вложение в туризма и балнеолечението.
В началото на годината Бойко Борисов предложения Саудитска Арабия да влага у нас. Той подчертава върху плана за създаване на европейския газов хъб „ Балкан “. А след консорциумът "Аркад ", който към този момент стартира построяването на трасето на "Турски поток " у нас, от Министерството на земеделието оповестиха през седмицата, че е пред завършване на регистрацията на смесената Българо-саудитска компания за развиване и вложения. Това стана ясно след среща в Рияд на зам.- министъра на земеделието, храните и горите Янко Иванов и заместител министъра на околната среда, водите и земеделието Манаур Хилал Алмушити. От българска и саудитска страна е оповестено желание за съдействие в региона на основаването на компания за преправка на зърно, маслодайни и фуражни култури и протеини.Още през февруари кабинетът на Бойко Борисов утвърди плана за основаване на смесената компания, като дефинира и параметрите й – тя да е с капитал от 784 хиляди лева и дяловете в нея да бъдат разпределени по равно. За тази цел земеделското министерство е поело уговорката да обезпечи 200 хиляди евро от личния си бюджет.
По предварителни данни, през интервала януари - юни 2019 година експортът на селскостопански артикули за саудитския пазар се усилва със 7% на годишна база. Най-голям принос за това има износът на шоколад и слънчоглед.
Новият мегаплан на Саудитска Арабия за 400 млрд.долара цели нaмaлявaнe нa зaвиcимocттa нa иĸoнoмиĸaтa oт пeтpoлa в cлeдвaщoтo дeceтилeтиe. Eднa oт нeгoвитe цeли e пpинocът нa чacтния ceĸтop ĸъм бpyтния вътpeшeн пpoдyĸт дa бъдe yвeличeн oт 40% в мoмeнтa дo 65%.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР