България, Румъния и Хърватия преминаха задълбочена проверка, която показа, че

...
България, Румъния и Хърватия преминаха задълбочена проверка, която показа, че
Коментари Харесай

Еврокомисията: България изпълнява всички изисквания за Шенген

България, Румъния и Хърватия минаха задълбочена инспекция, която сподели, че те напълно извършват всички условия, с цел да бъдат признати в Шенген. Това сподели през днешния ден еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

" България, Румъния и Хърватия бяха в детайли проучвани и резултатът е, че те дават отговор на всички условия за това да бъдат част от Шенген. В последните месеци имаше спомагателни инспекции на България и Румъния по искане на някои страни членки - те имаха спомагателни въпроси, които желаеха да бъдат изяснени. Ето за какво изпратихме задачи с специалисти на високо равнище от тези страни членки в България и Румъния и те сформираха отчет, който аз на собствен ред показах преди няколко седмици по тематиката за разширението на Шенген ", уточни тя.

Илва Йохансон съобщи, че спомагателните инспекции, поискани от някои страни, демонстрираха, че България и Румъния са повишили още повече отбраната на външните граници.

" Тяхната оценка е, че България извършва критериите даже повече, в сравнение с първоначално. И България, и Румъния са повишили степента си на отбрана на външните граници. Така че нямаме такава информация (за прекосяване на границата против 50 лева - бел. ред.) В четвъртък на Съвета ще бъдат показани всички отчети, от които излиза наяве, че България, Румъния и Хърватия изцяло покриват условията да бъдат пълноправни членове на Шенген и точно това чакам да е изходът от гласуването ".

Еврокомисарят по европейския метод на живот и зам.-председател на Европейска комисия Маргаритис Схинас разяснява, че е мит изказванието, че Шенген значи по-малко надзор. Според него разширението на Шенген ще докара до повече и по-добър надзор по външните граници на Европейски Съюз.

Гласуването за присъединение на България, Румъния и Хърватия към Шенген следва на 8 декември.

 

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР