България Решаващ конгрес на БСП, избират нов лидер Петата сесията

...
България Решаващ конгрес на БСП, избират нов лидер Петата сесията
Коментари Харесай

Решаващ конгрес на БСП, избират нов лидер

България Решаващ конгрес на Българска социалистическа партия, избират нов водач Петата сесията се привиква по искане на водача Корнелия Нинова, която пое цялата отговорност за резултатите от евровота и подаде оставка  Жанета Нейкова 16 юни 2019, 08:58  Решаващ конгрес на Българска социалистическа партия, избират нов водач Източник: БГНЕС
етото съвещание на 49-тия конгрес на Българска социалистическа партия се организира през днешния ден в НДК. То бе свикано с решение на Националния съвет на партията от 28 май 2019 година

Петата сесията се привиква по искане на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която пое цялата отговорност за резултатите от евровота и подаде оставка като ръководител на партията.

Корнелия Нинова подаде оставка

Съгласно Устава на Българска социалистическа партия конгресът е органът, който може да установи оставката й. Именно това е една от точките в дневния ред на съвещанието.

Друга значима точка е пускане на процедура за директен избор на водач на Българска социалистическа партия.

Основният партиен документ планува ръководителят на Българска социалистическа партия да се избира посредством директен вътрешнопартиен избор по ред и условия, избрани от Националния съвет на партията. Вотът за лидерското място се смята за постоянен, в случай че в него са взели участие повече от половината от членовете на Българска социалистическа партия.

Прекият избор на ръководител на партията бе една от измененията в Устава, които инициира самата Корнелия Нинова още откакто оглави Българска социалистическа партия.

Междувременно седмиците преди привикване на конгреса редица структури на партията от цялата страна поддържаха Корнелия Нинова и показаха противоречие с нейната оставка. Сред тях са организациите на Българска социалистическа партия в Стара Загора, Пазарджик и редица други. Най-висшият партиен орган ще се занимае с Политически отчет на Националния съвет на Българска социалистическа партия "За резултатите от миналите избори за членове на Европейския парламент и готовността на Българска социалистическа партия за идните локални избори “.

Конгресът в неделя би трябвало да реши дали да избере ръководител до февруари, когато посредством директен избор да гласоподава цялата партия, или един от заместниците на Нинова да поеме функционалностите й краткотрайно, до момента в който се уточнят разпоредбите за избор. Корнелия Нинова към този момент даде своята поръчка, че ще се яви като претендент за ръководител на партията. Претенденти за поста й се чака да бъдат още Красимир Янков, който също е формален претендент. За избор се стяга и Валери Жаблянов, който до предходната година беше заместник-председател на Народното събрание, само че беше отхвърлен от поста. Сред имената за възможен водач на левицата са и Костадин Паскалев и Дора Янкова.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР