България работи за присъединяването си към Шенген още през тази

...
България работи за присъединяването си към Шенген още през тази
Коментари Харесай

Радев пред Нехамер: България работи за присъединяването си към Шенген още тази година

България работи за присъединението си към Шенген още през тази година, акцентира на срещата Румен Радев. Президентът изрази и упованието си постоянното българско държавно управление да се възползва от достиженията на служебния кабинет, с цел да се материализират напъните на страната ни в тази тенденция. 

Двамата разискаха стартиралия европейски стратегически метод за ръководство на външните граници през идващите 5 години, с предпочитаната роля на България, в това число оказване на финансова поддръжка за страната ни. 

Президентът Радев изрази упованието си от ден на ден страни членки да изпратят у нас свои представители в инициираната вследствие на засиленото съдействие сред България и Австрия целева работна група за противопоставяне на незаконната миграция. Нейният фокус е върху следствието на финансовите и организационни мрежи в Европа, които управляват тази незаконна активност, а президентът изрази вяра новото постоянно държавно управление да открие центъра на целевата група в поетия към този момент като ангажимент период.

По време на срещата Румен Радев и Карл Нехамер разискаха и необятен кръг от въпроси на българо-австрийските връзки, измежду които икономическото и капиталово съдействие, партньорството в областта на сигурността, както и тематики от дневния ред на Европейски Съюз.

Преди заминаването си тази заран Радев съобщи, че с днешната си аудиенция чака да реализира прогрес по тематиката за присъединението на България към Шенген. Според него е изцяло реалистично страната ни да бъде призната в зоната за свободно пътешестване без надзор по вътрешните граници на 1 октомври. 

Австрия и Нидерландия са страните, които досега показват запаси към участието на България и не я позволяват в Шенгенското пространство.

Междувременно българският министър-председател акад. Николай Денков беседва по телефона с румънския си сътрудник Йон-Марчел Чолаку , като двамата министър председатели се сплотиха към тезата България и Румъния да продължат дружно в напъните си да се причислят към Шенгенското пространство . Двете страни се надяват това да се случи по време на испанското председателство на Съвета на Европейския съюз до края на тази година. 

Good conversation with Nikolai Denkov, the new PM of Bulgaria.
We discussed about bilateral cooperation, having a stronger voice in the, border cooperation, economic relations and a common accession strategy.
— Marcel Ciolacu (@CiolacuMarcel)

Вчера министър председателят Денков организира телефонен диалог и с нидерландския си сътрудник Марк Рюте . В диалога българският министър председател акцентира чувствителността на нашето общество по тематиката " Шенген " и означи дейностите на страната ни по взаимния пилотен план с Европейската комисия за предварителна защита на противозаконната миграция. 

Иначе от пресслужбата на Министерския съвет оповестиха, че през днешния ден в диалога сред Денков и Чолаку двамата са изтъкнали като общ приоритет и подобряването на свързаността сред България и Румъния. То включва строителството на нов мост на Дунав при Русе-Гюргево, както и стартирането на фериботна връзка сред двата бряга на реката, която да облекчи трафика до построяването на новата инфраструктура. 

Румънският министър председател приветства предлагането на българския си сътрудник да се укрепи и тристранното съдействие по връзката юг - север в границите на самодейността " Три морета ". Става дума за трасето Александруполис - Бургас - Варна - Констанца, което има голям капацитет за развиване в областта на енергетиката, превоза, търговията, осведомителните технологии. " Ако успеем да осъществяваме този план, връзките сред Гърция, България и Румъния " ще преминат на качествено ново равнище ", означи акад. Николай Денков.

България и Румъния ще продължат да си сътрудничат тясно във връзка с риска от замърсяване на Черно море поради експанзията на Русия в Украйна. Те следят индикаторите на морската вода и непрестанно обменят информация. В същото време са решени да се опълчват на злонамерените опити за преекспониране на казуса, което може да заплаши летния туристически сезон в двете страни.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР