България работи усилено по модернизацията на железопътния участък София –

...
България работи усилено по модернизацията на железопътния участък София –
Коментари Харесай

Зам.-министър Николай Найденов: България работи по модернизацията на железопътния участък със Сърбия

България работи интензивно по модернизацията на железопътния сектор София – граница с Република Сърбия. Това съобщи зам.-министърът на превоза и известията Николай Найденов по време на срещата на високо ниво " Устойчива съгласуваност – по-конкурентна стопанска система “, провеждаща се в интервала 15-16 май 2023 година в гр. Будва, Черна гора, оповестяват от пресцентъра на министерството. На събитието участват представители на Европейската комисия, Транспортната общественост на Западните Балкани, Централноевропейското съглашение за свободна търговия (CEFTA) и държавното управление на Черна гора.

" Развитието на TEN-T мрежата е доста предизвикателство и огромна опция, която изисква добра съгласуваност, с цел да се реализиран и приложат нужните общи стандарти, процедури и оперативна съгласуемост “, означи Николай Найденов. Той разгласи, че се планува построяването на нова жп гара Калотина Запад. Тя ще дава отговор на всички условия на Шенгенското пространство за трансграничен пътнически и товарен железопътен превоз. Заместник-министърът уточни, че е належащо да бъде подписано съглашение със сръбската страна, с цел да се дефинира местоположението на общата гранична жп гара на територията на България.

В рамките на срещата на върха бе реализирана договореност сред Европейски Съюз и страните по Договора за Транспортната общественост по отношение на индикативните карти на трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T) в Западните Балкани. Приета бе и декларация на Централноевропейско съглашение за свободна търговия (CEFTA) и Транспортна общественост на Западните Балкани за бъдещето развиване на " зелените ленти “. Инициатива зелените ленти за прекосяване сред Европейски Съюз и Западните Балкани има за цел да улесни трансграничната логистика и да подсигурява непрекъснатия транспорт на артикули.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР