България пуска самолета на Сергей Лавров да премине през въздушното

...
България пуска самолета на Сергей Лавров да премине през въздушното
Коментари Харесай

Митрофанова: България разреши на самолета на Лавров да прелети към Скопие

България пуска самолета на Сергей Лавров да премине през въздушното ни пространство. Това оповестява за ТАСС посланичката на Русия у нас Елеонора Митрофанова.

Тя прецизира, че е получен позитивен отговор на нотата на Москва за прелитането на самолета на външния министър, с цел да отиде на съвещанието на Съвета на министрите на външните работи в ОССЕ на срещата в Скопие.

 " На нашата нота за прекосяването на самолета на Лавров през въздушното пространство на България беше получен позитивен отговор. Министерството на външните работи на България публично ни осведоми, че полетът в небето над страната за нашия министър е позволен ", декларира Митрофанова пред ТАСС.
По-рано самият Лавров съобщи, че съветската делегация ще вземе присъединяване в съвещанието на ОССЕ в Скопие, в случай че България отвори въздушното си пространство за полета на делегацията на Руската федерация.

Преди да пристигна разрешението от нашето Министерство на външните работи, от Европейската комисия обявиха, че полетът на съветския външен министър не нарушава глобите на Европейския съюз.

 Опциите, съгласно външния министър на РСМ Буяр Османи, бяха две - прехвръкване през Гърция или през България. Очевидно съветската делегация е избрала българския маршрут. Османи разяснява, че въпросът за идването на Лавров в Скопие за присъединяване в съвещанието все още не е обяснен. Северомакедонският външен министър подсети още, че по отношение на него работят глобите на Евросъюза.
От наша страна публична реакция нямаше - нито за поисканото позволение от съветска страна Лавров да прелети през нашето небе, нито за позитивния отговор.

На форума в Скопие дружно със Сергей Лавров ще участва и държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън. Официално известие за среща сред двамата все още няма. Срещата на върха в ОССЕ ще се организира от 30 ноември до 1 декември в македонската столица и в нея ще вземат участие представители на над 40 страни.

Снимак: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР