България проявява интерес към три от шестте потенциални ваксини срещу

...
България проявява интерес към три от шестте потенциални ваксини срещу
Коментари Харесай

България е заявила интерес към 3 от 6 ваксини срещу Covid-19, договаряни от ЕК

България демонстрира интерес към три от шестте евентуални ваксини против Covid-19, за които Европейската комисия (ЕК) води договаряния с фармацевтични компании, заяви здравният министър Костадин Ангелов по време на чуване в парламентарната здравна комисия в четвъртък. Той уточни, че се чака Европейска комисия да удостовери интерес към седма евентуална ваксина, след което страната ни ще реши дали съобщи количества и от нея. Ангелов изясни, че България е показала интерес към три ваксини досега, защото две от евентуалните ваксини изисквах предпазване при -72 градуса, което би затруднило логистиката у нас. Две от евентуалните ваксини пък били идентични, което по думите му правело избора на едната от тях непотребен.

Ваксината против Covid-19 ще бъде безвъзмездна, безвредна и доброволна за българските жители и няма да бъде включвана в имунизационния календар на страната, увери Ангелов.

Общо 340 000 броя пък са плануваните противогрипни ваксини за страната ни. Поръчани са с 80 000 повече от предходната година. От общото количество противогрипни ваксини 180 хиляди ще бъдат по програмата за гратис имунизиране на възрастните хоранад 65 години.

Първите доставки от безплатните ваксини за пенсионерите ще бъдат направени в средата на октомври, когато се чакат да дойдат половината - към 90 000, а другата половина - при започване на ноември.

Първите доставени ваксини на свободния пазар обаче се изчерпаха за дни от аптеките и в този момент се чака втора доставка. Въпреки че тази година са поръчани с 60 000 повече противогрипни ваксинии по отношение на предходната, ползата към тях е огромен поради пандемията от Covid-19 и няма да стигнат за всички искащи се.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР