България продължава да е сред водещите страни в мрачната класация

...
България продължава да е сред водещите страни в мрачната класация
Коментари Харесай

Дебитната карта олеква в метрото

България продължава да е измежду водещите страни в мрачната ранглиста по източването на банкови карти. Това припомниха специалисти по отношение на пазарната нервност към началото на образователната година.

Родителите са припряни, разсеяни и в паниката не усещат по какъв начин се появяват „ други разноски “, с изключение на обвързваните с ученика, разясниха те.

"Източването на карта, която стои в джоба ви, е допустимо от няколко години. В метрото това е честа обстановка ", сподели специалистът по киберсигурност Любомир Тулев.

„ Технологията, с която се случва всичко, не е нова. Струва към 7 хиляди $, само че най-често пъти такава източваща машина се дава чартърен. Целта е с нея да се създадат колкото се може повече преводи ", акцентира специалистът.

Той изясни, че модата с слагането на скиминг (снимащи) устройства над клавиатурата на банкоматите към този момент отминава, защото банките са съумели последователно да създадат нещата по-сигурни.

Крадците загърбват директното четене на картите от разстояние до 10 см и към този момент сканират данните й от разстояние. "С сходно сканиране - от няколко метра, е допустимо е да ви "ощипят " с петдесетина лева”, разяснява Любомир Цеков, някогашен началник на “БОРИКА - БАНКСЕРВИЗ”, в този момент финансов съветник.

Той описа по какъв начин тъкмо става това. Българските банки преди години са постигнали консенсус за лимита, до който може да се теглят пари посредством дебитните и кредитните карти и да се заплаща без личен идентификационен номер - ПИН. Прието е тази граница да е 50 лв.. Но някои банки работят с "таван " 20 лв.. Точно от тези предели за достъп без ПИН се възползват високотехнологичните крадци.

Стандартът на NFC - режимът, при който се задействат безконтактните карти, е 10 сантиметра. Това е дистанцията, до което в блъсканицата на претъпкания градски превоз могат да се добират до нас крадците и непосредствено реализират заплащане на суми до цитирания предел.

Спасението от такова посягане е измислено от дълго време, само че въпреки всичко то е следващо деяние. Превенцията е в SMS-известяването за всяка транзакция, осъществена посредством картата. Това е услуга, която множеството банки оферират гратис. Явно много хора, потърпевши от такива престъпни похищения, са подскочили от банковото уведомление и по този начин този тип кражба бързо е изгубил "популярност ".

Компютърните бандити бързо развиха технологията си и към този момент те работят със специфични сканиращи устройства, които им разрешават досегашната отдалеченост от сантиметри да се усилва до метри. Това към този момент изисква друго ниво на отбрана.

Тя също не е мъчно осъществима, само че е значимо хората да знаят по какъв начин става и къде да потърсят помощ. В интернет бързо пуснаха специфични портфейли и портмонета, които имат вградени екраниращи стени. С тяхна помощ картата остава сред непробиваеми "корици " и става непревземаема за нахалните нашественици.

Побългареният вид на тази отбрана е да се увие картата в станиол от шоколад. Друг усъвършенстван примитивен вид на отбрана е да се слагат под външните стени на портфейла листчета от домакинско алуминиево фолио. Това е ако притежателят на картата реши да си спести от 12 до 20 $ - толкоз костват "бронираните " портфейли в прочут уебсайт за интернет търговия..

Може да се открият и на други места в международната търговия на основна дума RFID walett.

Нека изясним и схемата за източване на банкови карти с безконтактен ПОС-терминал - тя поостаря, само че още се практикува. Всичко може да стане даже в градския превоз, задоволително е хората да са задоволително близо един до различен - до 20 сантиметра. От това разстояние устройство със скрити четци в ръцете на бандита прави скрита транзакция. Това са законни устройства, регистрирани в непознати страни, описа IT експертът Камен Несторов. По думите му се теглят дребни суми, които човек не може да си спомни по кое време е похарчил.

"В България са направени измами сред 7 млн. и 8 млн. лева, което, разпределено на човек от популацията, се пада по към лев на човек. Трудно е да се реши дали транзакцията е станала със единодушието на клиента, или без него ", споделя Несторов. По думите му този скрининг краде информация от магнитната лента от картата ни.

"Измаменият клиент на банката може да получи SMS, че е теглена сума от неговата сметка, само че неговите данни може да са отишли на другия завършек на света ", добави експертът.

Как да предпазим своите банкови карти, както и ПИН-кода им.

"С протектор за безконтактна карта. Той е специфичен и пази портмонето, блокирайки тегленето на дребни суми”, споделя Несторов. На българския пазар от дълго време участва продуктът ScimProt, който предлага надеждна отбрана против похищения върху банкови карти.

Според други специалисти обаче тази технология на отбрана е леко остаряла. Това е по този начин, тъй като тя пази информацията, записана на магнитната лента от задната страна на картата, а новите карти от няколко години към този момент са с чип. Картите не престават да имат магнитна лента, само че чипът има „ първенствуващо “ значение – т.е. даже и да се пробие магнитната лента, чипът е този, който позволява достъпът.

Каре

Нощем не е несъмнено

Още едно предизвестие - измамниците се изхитрят да източват парите ни и от банкомати на банки в кабинки с денонощен достъп, в които се влиза с карта.

"Става въпрос за спомагателен скрининг. Приплъзвайки картата си, където са вложени част от вашите данни, които служат, с цел да влезете в банката. Този скимер се поставя до входната врата и остава съвсем неусетен за елементарните хора. Престъпните групи са много умели. Обикновено се инсталират миникамери, които се поставят покрай банкомата и записват вашия ПИН-код”, сподели още Несторов.

Сриването на ПИН-кода с ръка не може да помогне, тъй като не се знае къде тъкмо са инсталирани тези камери”, споделя още Камен Несторов.

Кому да се жалваме?

Всеки жилнат има правото да отиде в своята банка - издател на картата, с цел да оспори транзакцията. Банката е длъжна да му върне откраднатата сума, в случай че картата е дебитна. Ако е кредитна - тогава има значение моментът, в който се алармира. До момента на позвъняването на клиента банката не се ангажира с връщането на пари, само че след него - е длъжна да възмезди клиента си.

След това клиентът може да изиска от банката да му праща SMS уведомление.

Физическата отбрана на безконтактната карта, за която писахме нагоре, също е от изключителна значимост. Вместо да търсим кошче за станиола от шоколада.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР