България преговаря показателят за инфлацията, който единствено не отговаря на

...
България преговаря показателят за инфлацията, който единствено не отговаря на
Коментари Харесай

Приемането на еврото може пак да се отложи

България договаря индикаторът за инфлацията, който само не дава отговор на Маастрихстките критерии за присъединение към еврозоната, да бъде оценен не през юни, а през есента. Това заяви пред радио " Дарик " министър председателят Николай Денков.
През юни се чака Европейската комисия да излезе с така наречен конвергентен отчет, посредством който ще насочи или не покана към България за валутния съюз. Единственият индикатор, който страната надали ще извърши до тогава, е инфлацията. Условието е тя да не надвишава с повече от 1,5 процентни пункта инфлацията в трите страни членки с най-хубави резултати в региона на ценовата непоклатимост. В България тя е много по-висока (4,5% през декември 2023 година по отношение на година по-рано) и макар че се успокоява, съгласно множеството анализатори времето до май няма да стигне.
Според Денков инфлацията в България е по-висока поради външни фактори - цените на горивата и храните на интернационалните пазари. С този мотив той е изискал в диалозите си с шефа на Еврогрупата Паскал Донахю на форума в Давос прегледът на знака да бъде изработен през есента, до когато се чака България да го вмести в условията. Премиерът обаче позволи, че по този начин присъединението на България към еврозоната може да се отсрочи до юли 2025 година
" Няма нищо съдбовно, в случай че стане не от 1 януари, а от 1 юли и това е допустимо. Датата не е сакрална, сакрално е да имаме ясна посока и да работим по нея, сподели министър-председателят.Той обаче акцентира, че държавното управление работи присъединението да стане допустимо най-скоро като се концентрира върху датата 1 януари 2025 година Не мисля, че е допустимо да влезем в еврозоната в средата на 2025 година, няма такава процедура в Европейски Съюз страна да е призната по този начин. Това разяснява в ефира на Нова тв някогашният народен представител от Има Такъв Народ Любомир Каримански.
Проблемът с приемането на България в еврозоната при започване на 2025 година е, че инфлацията продължава да надскача допустимите критерии за банкет, като упоритостта на държавното управление е най-късно до края на годината тя да бъде овладяна в допустимите правила.
" Няма по какъв начин да желаеме 01.01.2025 година за влизане на България в еврозоната, а в това време министър председателят Денков упорства да оценим инфлацията през септември ", уточни Каримански.
Според него главните терзания са дали в България не ни чака един гръцки сюжет.
" Имам подозрения за оповестените публични данни ", сподели още Каримански.
По думите му е необходим интернационален одит, с цел да се потвърдят данните на Национален статистически институт.
Междувременно в края на предходната седмица финансовото министерство разгласи спечелилия в състезанието за знак и слоган на осведомителната акция за въвеждане на еврото у нас. Това е 24-годишният Георги Георгиев от Пловдив, на който следва да се дипломира в Националната художествена академия.
Знакът главно комбинира три детайла - знакът на еврото, трикольора и лицето на европейската монета. При него трите линии на българския байрак заменят двете линии в знака на еврото, като това не пречи на четимостта на знака на еврото, само че добавя българското в него.
Според Георгиев  за оферти от него слоган - " Единството е мощ ", е стъпил на легендата за хан Кубрат.
" Това е първото нещо, което учим по история в учебно заведение. Легендата ни споделя за снопа от пръчки, който той е посочил на синовете си и за това, че когато те са доста, мъчно се чупят. Слоганът е най-краткият вид на тази легенда  " Единството е мощ ", ние ставаме единни с Европейски Съюз по още един метод като сме с единна валута ", изясни концепцията си Георгиев за слоган на акцията.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР