България представя уникални средства за борба с Ковид-19 на изложението

...
България представя уникални средства за борба с Ковид-19 на изложението
Коментари Харесай

БАН показва прототип на бг ваксина срещу Ковид-19

България показва неповторими средства за битка с Ковид-19 на ревюто „ Наука за бизнес “, проведено от Българска академия на науките и Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинни предприятия, „ Стандарт “ е медиен сътрудник на събитието.

То бе очаквно от предходната година – трябваше да отвори през март, само че тъкмо тогава настъпи изключителното състояние и събитието бе отсрочено. Днес то ще се организира онлайн, само че и целите на учените към този момент са по-различни.

Според Марин Пандев, началник на Единния център за нововъведения,  новите неща, включени в събитието, са свързани с противодействието на Ковид-пандемията. „ Едно от забавните неща е портативно устройство за изсъхнало обаззаразяване на въздуха от вируси  и бактерии, направено в Нционалната лаборатория по приложна физика в Пловдив. Другото забавно нещо от Института по молекулярна биология е обвързвано с разработка на PCR-китове за детекция на патогени “, изясни той. Целта на тази разработка е да се увеличи равнището на молекулярните изсрледвания на болните у нас, само че на конкурентна цена. Институтът бе първият, който оказа помощ за оборудването на PCR- лабратория на „ Пирогов “. Тези китове, които на процедура са тип проби, могат да тестват освен болести в човешкия организъм, само че и на замърсяване във водите.

На събитието ще бъдат показан и прототипът на първата българска ваксина, която е неповторима, защото  не стъпва на нито една от познатите други ваксини. „ В момента ги слагаме на хуманизирани мишки, т.е. на такива, в които е инжектирна човешка ДНК. След това ще ги изпратим в Институт „ Пастьор “ в Шанхай, с цел да ги заразят и да забележим резултатите “, описа Пенка Петрова, началник на института, който изготвя имунизацията.

Сред останалите планове са и различни оловни акумулатори, разработка на „ облаци “, които могат да ръководят акумуратори, биокерамика, направена по галактическа разработка, която може да послужи да изкуствени стави.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР