България прави опити да се сдобие с хеликоптери за спешна

...
България прави опити да се сдобие с хеликоптери за спешна
Коментари Харесай

Нов обрат с медицинските хеликоптери - пак се отлагат

България прави опити да се снабди с хеликоптери за незабавна, само че към момента е единствената страна в Европейски Съюз без такава услуга. Служебният кабинет се похвали, че това ще се промени през юли. Оказа се, че още веднъж ще би трябвало да изчакаме. Какво постанова следващото отсрочване?
Прочетете още
Активните опити България да се снабди с хеликоптери за незабавна здравна помощ датират най-малко от 2020 година Те обгърнаха мандатите на половин дузина държавни управления и при започване на тази година най-сетне се увенчаха с триумф - поръчани бяха шест летателни машини.

Тъй като те би трябвало да бъдат доставени поетапно (първият вертолет - в края на тази година, а останалите - в идващите няколко години), служебното държавно управление на Гълъб Донев организира нов конкурс за наемане на два хеликоптера, които да се употребяват от лятото на 2023 година

Поръчката беше извършена, медицински екипи минаха образование, а в това време бяха издигнати и няколко площадки за кацане. Затова служебният транспортен министър Христо Алексиев се похвали на 1 юни, че от средата на юли България ще разполага с две въздушни коли за спешна помощ. Но и този път ще се наложи да изчакаме, написа svobodnaevropa.bg. Оказва се, че извършеният конкурс за наем на два хеликоптера по този начин и не е довел до подписване на контракт. Нещо повече - подобен въобще няма да бъде подписван, защото съгласно новото постоянно държавно управление е неблагоприятен и не дава съответна услуга.

Какво се случи?

През март служебният здравен министър Асен Меджидиев заяви, че в България ще има незабавна здравна помощ по въздуха (HEMS) още от лятото на тази година. В началото на юни транспортният му сътрудник Алексиев разгласи, че състезанието за наем на два хеликоптера е извършен сполучливо. Така стана ясно, че те ще бъдат на разположение от средата на юли.

През уикенда новият здравен министър проф. Христо Хинков обаче заяви пред БНТ, че това въобще няма да се случи, тъй като би излязло доста скъпо. Транспортният министър Георги Гвоздейков добави пред бТВ, че “няма да бъде подписан този контракт, тъй като няма никакъв резултат сега от него и изгодата ще бъде съвсем равна на нула ”.

По думите на Гвоздейков в действителност администрацията “няма безусловно никаква подготвеност ” да се възползва в цялостна степен от двата хеликоптера чартърен, тъй като има построени летателни площадки единствено в София, Пловдив, Варна и Плевен, а и медицинските екипи имат неужда от още образование.

“Ако можем да го прекратим този контракт, ще бъде най-добре, тъй като ние приказваме за една резистентност и за бъдеще в границите на 2-3 години. Ние не можем от през днешния ден за на следващия ден да изградим доста незабавно една въздушна незабавна помощ. Това става с цялата инфраструктура, с образование ”, сподели Хинков в събота.

“Медицинските екипи са в подготвеност тогава, когато бъдат качени в хеликоптери и създадат своята първа подготовка, тъй като едно е да обучаваш екип в наземни условия, друго е да използваш този екип в работна конюнктура. Нямаме сложна подготвеност да проработи цялата система, с цел да бъде ефикасна за цялото общество, защото HEMS системата е потребна тогава, когато работи на цялата територия на страната, когато обслужва пациенти в границите на 30 минути ”, добави Гвоздейков в неделя.

Какви бяха изискванията за наем?

В началото на юни стана ясно, че в офертата си. по оповестената социална поръчка италианският оператор “Алидауния “ е дал цена за наем за 1 час полетно време от 17 954,52 лева без Данък добавена стойност в границите на 500 часа годишно. Това значи, че общата цена без Данък добавена стойност за двугодишен интервал за 1000 часа полетно време общо за двата вертолета е 17 954 520 лева

В документите към поръчката в уеб страницата на Агенцията за публичните поръчки е посочено, че контракт ще бъде подписан отсрочено - съгласно текста от закона - когато бъде обезпечено финансиране за поисканата услуга. Договор обаче по този начин и не е подписан, излиза наяве от данните за състезанието. Това беше доказано пред Свободна Европа и от пресцентъра на транспортното министерство.

Проектодоговорът, който е част от документите по търга, планува, че той влиза в действие сега, в който бъде заведен в деловодството на транспортното министерство и изпълнителят има единствено 1 месец за започване на дейностите, които биха му били предоставени.

В изискванията е записано още, че в случай че е договорът е подписан с уговорка на отсрочено осъществяване, то всяка от страните може да го приключи без да дължи обезщетение. Но има период - три месеца след сключването му, и изискване - страната, която желае преустановяване, да уведоми другата документално. Транспортният министър обаче към този момент съобщи, че контракт с определения реализатор въобще няма да бъде подписан.

“Защото въпреки всичко системата за незабавна здравна помощ по въздух се управлява от три значими съставния елемент. Това е летателната част, което сега в действителност е обезпечено по този контракт. Другата част е инфраструктурата, която би трябвало да бъде употребена за кацането на тези летателни средства в самите лечебни заведения. И третата част е здравната част ”, сподели Гвоздейков с уточнението, че възможното сключване на контракт за наем би осигурило единствено “извършване на услуга, не съответно на цялата система HEMS ”.

Как се стигна дотук?

България продължава да е единствената страна в Европейския съюз, в която няма система за оказване на незабавна здравна помощ по въздуха.

Последното държавно управление на ГЕРБ (2017-2021) няколко пъти съобщи за проекти да купи един или два хеликоптера, употребявайки финансиране от разнообразни стратегии. Имаше и предложение да се ремонтират и използват военни вертолети, което не беше посрещнато добре от хората, които правят избавителни акции и незабавна здравна помощ.

Служебното държавно управление на Стефан Янев избра нов метод през 2021 г. Проект за изграждане на цяла национална система за оказване на незабавна здравна помощ по въздуха влезе в ревизираната версия на Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ).

Последваха две публични поръчки - едната протече без никакъв интерес, а другата беше прекъсната, тъй като спечелилият претендент предложи оферта на цена над прогнозната стойност.

В последна сметка през януари тази година служебният кабинет на Гълъб Донев реши да премине към непосредствено договаряне с класирания преди всичко в прекратения конкурс италиански оператор “Леонардо ”. Така се стигна и до решението тази компания да обезпечи на България общо 6 хеликоптера с съоръжение, инсталация за незабавна помощ и образование против 135,5 млн. лева без Данък добавена стойност.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР