България постигна целите, които си заложи с днешната среща и

...
България постигна целите, които си заложи с днешната среща и
Коментари Харесай

Вигенин: България даде шанс на страните от Западните Балкани за членство в ЕС

България реализира задачите, които си заложи с днешната среща и декларацията, която беше призната. Това сподели някогашният министър на външните работи Кристиян Вигенин в изявление за предаването " Нещо повече ".

" Предстои доста работа, само че за нас е значимо, че беше обновен значим политически ангажимент на Европейски Съюз към страните от Западните Балкани и че този ангажимент не е празни заявления и лозунги, а има напълно конскретни измерения, които идващите месеци би трябвало да бъдат развити. Говоря за Софийската стратегия и уговорките във връзка с поддръжката за промените в страните, само че изключително значимо за България е свързаността на района, инфраструктурните планове, енергийните връзки ", добави той.

Според него, триумфът може да се мери с това до каква степен новото начало, което беше обещано през днешния ден, ще се трансформира в необратим развой: " Защото през днешния ден споделяме, че това е по този начин, само че дали процесът е необратим ще разберем от идващите месеци. Това, което знаем все още, че Западните Балкани остават приоритет и за Австрийското председателство. Логично това ще бъде продължено и ще прелее в идващото - Румънското. Има една поредност от ръководи, които слагат като фокус Западните Балкани и подсигуряват продължение на тематиката. Тук към този момент въпросът ще бъде по какъв начин самият Европейски Съюз ще посрещне идващите провокации - избори, нов бюджет, промени в някои политики. Следващите година-две ще бъдат доста значими за самия Европейски Съюз, само че и Западните Балкани до каква степен ще се възползват от този късмет. Той е неповторим и в случай че в този момент не поклажат анагажимент, бързи промени, могат да изтърван шанса си ".

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР